Agenda | Gestió cultural

13-10-2021 fins al 25-10-2021

Formació: Elaborar el pla estratègic de cultura d’una comunitat territorial

13, 18 i 25 d’octubre de 17.30 a 19 h
13-10-2021 fins al 25-10-2021
Localització: Online
Data de publicació: 22-09-2021
Descripció del curs
L’acció cultural, massa sovint, és tàctica, arbitrària i discontínua. En molts ajuntaments, quan canvia el govern, s’aturen coses i se’n fan de noves sense una justificació objectiva. Tot depèn de la personalitat dels nous mandataris.

Molts tècnics municipals de cultura han promogut l’elaboració d’un pla estratègic de cultura per definir un marc d’acció que doni estabilitat a la política cultural i permeti optimitzar els recursos disponibles.

Un pla estratègic és un procés de reflexió crítica i compartida sobre la situació actual del sistema cultural local i la transformació que es vol impulsar. Sobre objectius, estratègies i praxis que cal implementar.

Encara que la majoria de vegades s’encarregui la seva elaboració a especialistes, convé que els tècnics que l’encarreguen coneguin els beneficis que poden aportar, les dificultats i els riscos, la metodologia més adient.

Si vols saber com millorar la continuïtat i eficiència de l’acció cultural de la teva comunitat territorial, pots participar en aquest curs.

Destinataris
Responsables polítics i tècnics de cultura d’ajuntaments i consells comarcals.

Objetius
Conèixer la metodologia d’un pla estratègic de cultura per a treure el màxim partit  o, per a poder-ho dur a terme amb suport extern.

Programa
Conceptualització.
1.1. Beneficis potencials de la planificació estratègica.
1.2.Riscos i dificultats.
1.3. La participació dels stakeholders.
1.4. L’equip d’elaboració.

Diagnosi:
2.1. Recull de dades i informació secundària.
2.2. Explotació e interpretació.
2.3. Formulació d’una diagnosi.

Projecció:
3.1. Definició d’objectius i línies estratègiques.
3.2. Exploració i validació de mesures i establiment de fases.
3.3. Seguiment i avaluació.
Anàlisi de cas: El Pla Estratègic de Cultura de Balaguer. (Entrevista a Arnau Torrente Capdevila, paer de cultura i comunicació de la Paeria de Balaguer).

Professorat
Jaume Colomer. Consultor especialitzat en anàlisi i planificació de sistemes culturals i en desenvolupament de públics i comunitats culturals.
Fundador i director de Bissap. Docent en diversos masters i postgraus en gestió cultural de la Universitat de Barcelona i d’altres universitats. Ha estat Director de serveis d’Educació, Cultura i Cooperació de l’Ajuntament de Sabadell, comissari de Mercartes i Escenium, gerent de l’empresa Tres per 3 dedicada a la producció i exhibició teatral, i ha tingut diferents responsabilitats a les àrees de Joventut, Serveis Socials i Esports de l’Ajuntament de Barcelona.
Ha publicat diversos llibres i articles sobre cultura, arts escèniques i educació.

Arnau Torrente. Paer de cultura i comunicació a la Paeria de Balaguer (Lleida) des del 2019.
Arquitecte Tècnic, dissenyador gràfic i creatiu, molt vinculat a la cultura del territori. Les seves creacions han servit per a il·lustrar la Fira de l’Oli de Borges, el Carnaval de Solsona o l’exposició “Artists for Self-determination” a Brussel·les, entre d’altres.
Va participar activament des dels inicis del 2015 fins a finals de 2017 a les campanyes de l’Assemblea Nacional Catalana, com ara “On tot comença”, “Love democracy” o “a punt” (moltes d’elles conjuntament amb l’entitat Òmnium Cultural).
Actualment està vinculat a l’Editorial Fonoll, on hi col·labora fent disseny editorial i també a La Mira Magazín, on és el responsable de l’apartat gràfic sota la marca “La casa per la teulada”.

Informació important
  • Dates: 13, 18 i 25 d’octubre del 2021
  • Horaris: de 17:30 a 19:00
  • Preu: 18€
  • Idioma: Català

  • Cadascuna de les sessions tindrà una durada habitual de 90 minuts per a garantir el manteniment d’un nivell òptim d’atenció. 
  • S’oferirà als participants documentació de suport.
  • Les places al curs són limitades. La participació en el mateix està sotmesa al pagament de la tarifa pertinent.
  • L’admissió es farà segons l’ordre d’inscripcions. El nombre màxim de participants és de 25 persones per a facilitar la interacció entre els participants.
  • Les dates indicades en cada curs podran ser modificades de manera excepcional en aquells casos en els quals dues setmanes abans no s’arribi al mínim de participants establert: 12 persones. En aquest cas, es posposarà la seva realització a una data posterior.

Tags: