Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 06-07-2021

El Govern nomena Marisol López com a primera Directora General d’Innovació i Cultura Digital

Llegeix l'entrevista a la nova Directora General d'Innovació i Cultura Digital, sòcia de l'APGCC
Data de publicació: 06-07-2021
Marisol López és gestora cultural especialitzada en cultura digital, i sòcia de l'APGCC des de 1998. Llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona, Màster en Tècniques Editorials, Postgrau en Gestió i Polítiques Culturals, en Polítiques Culturals Europees i Relacions Culturals Internacionals i en Comunicació Estratègica Digital.

Treballa a l’Institut Català de les Empreses Culturals des de 2005, primer ho va fer com a directora de l’Àrea de Promoció Internacional, on va treballar per a la internacionalització de les empreses culturals catalanes, tant del sector de la música com de les arts escèniques o el llibre, i dirigir les oficines de l’ICEC a diversos països del món, a través del projecte Catalan Arts. Des del març de 2013 ha estat la directora de la nova Àrea de Cultura Digital, des d’on va crear enllaços entre el món de la cultura i de la tecnologia, amb una especial mirada als videojocs, i ajudar els sectors culturals per fer el canvi digital.

Des de fa pocs dies és al capdavant de la direcció General d'Innovació i Cultura Digital, i hem parlat amb ella una mica més d'a prop sobre aquest nou repte.

Marisol, el Departament de Cultura planteja una reestructuració posant èmfasi en la innovació i la cultura digital, amb la creació de creació de la nova Direcció General d’Innovació i Cultura Digital. Què vol dir això i què implica?
La creació d’aquesta nova Direcció General és una mostra que aquest Departament ha posat la innovació com un punt important del discurs de les polítiques culturals, una aposta per treballar per la cultura del segle XXI. La pandèmia ha impactat d’una forma especial en la cultura, ha comportat temps molt durs, molt dolorosos i molt complicats. També ens ha fet treballar diferent i ha posat en primer pla tota una sèrie de pantalles que era on trobàvem la cultura que ens feia obrir finestres i respirar, finestres que hem de continuar mantenint obertes perquè ens connecten amb la societat que vivim, amb qui som, al nostre temps. Per això pensem que per rellançar l’activitat cultural post pandèmia cal impulsar, també, els projectes i programes que relacionen l’art i la cultura amb el món digital i la tecnologia, que fomentin la innovació cultural i noves formes de fer i de viure la cultura.

El pla nacional de cultura digital que s'impulsarà des d'aquesta Direcció General ha de marcar els objectius i els terminis per posar en marxa les mesures necessàries per a la consolidació de la cultura digital a Catalunya. Cap a on anem, on ens ha de portar aquest pla?
Aquest Pla ha d’acollir tant els projectes que ja es fan i com tots aquells que cal posar en marxa. No només aquells projectes creats des de la Direcció General sinó tant els que es generin des de les diferents entitats del Departament de Cultura com els que neixin de la col·laboració amb els altres departaments de la Generalitat de Catalunya que tenen relació amb el món digital i la innovació, amb els centres de recerca i de creació, universitats, artistes, empreses, esdeveniments i tots els actors al voltant de la cultura digital. Aquest pla, com totes les accions que dependran de la nova Direcció General, no ha de ser un document estàtic ni un full de ruta inamovible. En aquests temps i en aquesta temàtica la capacitat d’adaptació és imprescindible. Per això volem que sigui un pla cocreat amb la mateixa gent i entitats implicades i que es vagi modificant a partir de trobades i sessions periòdiques per tal de no perdre la mirada innovadora, arribar a conclusions menys òbvies i accions més trencadores en formats i objectius i adaptar-se a les noves formes i possibilitats que vagin apareixent.

Fa poc es parlava de la indústria dels videojocs com la indústria cultural que ha esquivat la pandèmia. Què en penses?
Està clar que la gent que treballa en videojocs ha tingut una afectació menor, diferent, a la de la cultura en viu. També és cert que activitats fonamentals per al sector, com la cerca de publisher o d’inversió, que sovint tenen lloc a les fires internacionals, s’han vist afectades en passar aquestes fires a virtuals, però en general s’ha continuat desenvolupant i per part de la gent el tancament a casa va proporcionar molts moments per jugar i per descobrir nous videojocs. 

Davant l'anunci del teu nomenament hi ha hagut força interacció per xarxes de professionals que esperen que revolucioneu la cultura digital per anar cap a la innovació i transformació. Què en penses? Cap a on anem?
Jo sempre dic que no tinc una bona bola de vidre! El millor que te aquest món de la innovació i la tecnologia és que constantment sorprèn i fa que ens replantegem què fem i com ho fem. Això és un repte però també és una fantàstica forma d’estar sempre amb les antenes posades i ens obliga a mirar des d’altres punts i amb altres ulls. És aquesta curiositat i aquesta capacitat de mirar diferent la que volem transmetre. Sempre dic que no cal posar tecnologia en tot, que és una eina i no una finalitat. La tecnologia no és obligatòria. Però sí que ho és conèixer-la per saber si fer-la servir en un projecte concret pot servir per enriquir el discurs artístic, obrir noves portes, arribar a més gent, treballar de forma més eficient... i acceptar el que ens funciona i descartar el que no. I si la tecnologia no ens ajuda a això, llavors no cal que en aquest projecte la utilitzem. El món es belluga constantment, i si no ens belluguem amb ell anem perdent passes que després costa molt recuperar. I no hem de parlar de futur ni de noves generacions. El temps d’ara és el nostre temps, i per tant no podem delegar en altres sectors o en altres generacions l’interès pels canvis que es produeixen i que afectaran a la cultura com a la resta de les nostres vides. 

Ens cal la innovació no per canviar-ho tot, sinó per tenir més possibilitats i noves formes de fer, d’aprendre, de crear, de difondre, de mostrar, de connectar i de gaudir de la cultura

La indústria dels videojocs és una indústria que té majoritàriament presència masculina, quins reptes a nivell de la perspectiva gènere creus que teniu en aquest sentit?
En general al món de la tecnologia hi ha encara una presència molt baixa de dones. És cert que ja s’han posat en marxa iniciatives per fomentar jove talent femení, posant sobre la taula exemples de dones inventores i tecnòlogues, visibilitzant-les quan durant tant de temps han estat amagades. Necessitem referents. Al món dels videojocs, el percentatge de dones que hi treballen a Catalunya ha pujat tímidament els darrers anys, però és ben clar que el fet que hi hagi dones creant i desenvolupant videojocs també fa que la imatge de les dones dins dels mateixos jocs, com a personatges o com a protagonistes, canviï. Hi ha molt per fer des de les escoles a les empreses i els mitjans de comunicació, i crec que s’està creant (també gràcies a les associacions de dones del sector i a iniciatives privades valentes) un moviment a favor de canviar els rols i els estereotips. Però encara hi ha molt per fer. A la vegada, també és un molt bon moment per fer-ho, amb un nou Departament d’Igualtat i Feminismes amb qui de ben segur trobarem camins per transitar juntes i fer possible aquesta major presència de dones en el sector dels videojocs.

Tags: