Convocatòries | Arts escèniques

30-12-2020 fins al 17-02-2021

L'Ajuntament dedica 1'6 milions d'euros a les beques 'Premis Barcelona 2020'

Teniu un projecte de creació cultural, de recerca o d'innovació en els àmbits de la cultura, la ciència o l'educació? Doncs us interessa seguir llegint, perquè l'Ajuntament convoca les 225 beques dels Premis Barcelona 2020, dotades en conjunt amb 1.6
30-12-2020 fins al 17-02-2021
Localització: Tramitació online
Data de publicació: 18-12-2020
Enguany, de manera excepcional, els premis Ciutat de Barcelona es reconverteixen en el programa de beques Premis Barcelona 2020. Aquesta va ser una de les decisions del tercer paquet de mesures per donar suport al teixit cultural de Barcelona que es va presentar l'octubre passat. L'objectiu d'aquestes beques és mantenir el dinamisme i lideratge cultural, científic i educatiu de Barcelona i contribuir a reactivar, mitjançant la innovació, uns sectors que han estat castigats durament per la crisi sanitària de la covid-19 i que, a més arrosseguen una situació de lluita contra la precarietat.

En total, s'atorgaran 225 beques per un import total d'1,6 milions d'euros, vuit vegades el pressupost habitual de 200.000 euros dels premis Ciutat de Barcelona. Les beques, de 6.000 o de 10.000 euros cadascuna segons la modalitat, estaran repartides en tres àmbits, quatre línies i quinze modalitats. Aquest import s'afegirà aquest 2021 a la convocatòria ordinària de subvencions que impulsa l’ICUB, dotada amb més de 5 milions d’euros.

Així, en l'àmbit cultural, hi haurà una línia dedicada a oferir suport a la creació artística, en la qual s'ofereixen 155 beques, cadascuna de 6.000 €, que s'hauran de fer servir per a conceptualitzar, gestar i desenvolupar de manera prèvia a la producció projectes de creació artística dels camps de les arts escènica, les arts visuals, la música, l'audiovisual, la cultura popular, la creació literària i la traducció o bé projectes de caràcter híbrid. Han de ser iniciatives innovadores i de nova creació, i es valorarà la seva capacitat per establir diàlegs entre disciplines diverses.   

Una segona línia dins de l'àmbit cultural oferirà 14 beques de 10.000 euros cadascuna per a projectes d’innovació i recerca en espais patrimonials i en acció cultural comunitària, sigui per a muntar activitats educatives en espais patrimonials, per dinamitzar el públic jove (de 14 a 30 anys) que visita els museus o per innovar en projectes culturals comunitaris.

Els qui vulguin optar a una beca en l'àmbit de l'educació, per la seva banda, trobaran en aquesta convocatòria una línia de cultura i educació de la qual formen part 34 beques de 10.000 euros cadascuna. Estan destinades a projectes que generin coneixement a partir de pràctiques concretes o que millorin les possibilitats educatives i culturals.  Poden ser projectes adreçats a crear noves relacions entre els agents o els equipaments culturals d'un sector o bé projectes que proposin estratègies noves per reforçar els projectes educatius dels equipaments culturals.

Un últim àmbit d'aquesta convocatòria de beques s'adreça al camp de la divulgació científica i de les arts i les ciències. Seran 22 beques, dotades amb 10.000 € cadascuna, que tenen com a objectiu fomentar la creació de propostes de divulgació científica de tipus innovador; la creació de continguts educatius, bé siguin digitals o audiovisuals; i la creació de projectes artístics audiovisuals que posin en relació els territoris de l'art i de la ciència.

Les beques seran atorgades per un jurat integrat per representants de disciplines diverses de cadascun dels àmbits. El jurat inclourà un màxim de quinze persones, totes independents i que siguin especialistes en les diferents matèries. Els jurats els nomenarà el president de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona (ICUB) a proposta del Consell de la Cultura (beques de l'àmbit cultural); el Consell d’Educació de Barcelona i el Consell de la Cultura (beques de l'àmbit de cultura i educació) i el Consell Assessor Científic de Barcelona (beques de divulgació científica i art i ciència).

Recordeu que cada sol·licitant només podrà presentar una única sol·licitud per a un projecte en una sola modalitat i que les bases per conèixer en detall les condicions de cada beca ja estan disponibles. El termini de presentació de sol·licituds serà del 30 de desembre fins al 17 de febrer. Es podran presentar els projectes telemàticament a través d'aquest web i a l’Oficina Ciutadana de la Cultura.

Si voleu més informació sobre la convocatòria de beques que, de manera excepcional, substitueixen aquest any als premis Ciutat de Barcelona, consulteu tota la informació en aquest enllaç.

Tags: