Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 05-05-2020

El govern espanyol publica les ajudes específiques per al sector cultural

Artistes, amb condicions de treball intermitents, podran accedir de manera extraordinària a la prestació d'atur
Data de publicació: 05-05-2020
El sector cultural i les associacions culturals porten setmanes reclamant ajudes econòmiques per a fer front a la crisi provocada pel coronavirus. Davant aquestes demandes el Govern Espanyol ha anunciat finalment un paquet amb les primeres mesures destinades a 'protegir un sector fonamental per al país'. Aquest dimarts 5 de maig el consell de ministres ha aprovat un reial decret que posa en marxa diferents línies d'ajuda, laborals, econòmiques, administratives i fiscals, i que inclouen més de 40 milions de subvencions per a arts escèniques, música en viu, sales de cine, llibreries independents i arts contemporani, la promoció de línies que crèdit per valor de 780 milions d'euros per tal de garantir el finançament de les empreses, una prestació d'atur per a artistes, així com diverses mesures administratives i beneficis fiscals. Segons ha reconegut el ministre Rodríguez Uribes, 'la idea és que ningú es quedi enrere per culpa d'aquesta crisi', ha dit , i que 'la liquiditat no havia arribat al sector de la cultura'.

Tanmateix, l’atur especial per a treballadores de cultura només inclou ‘artistes’. En el text del BOE, s’especifica que la mesura només s’aplica a aquells inclosos en el Règim general d’artistes en espectacles públics, deixant-ne al marge la resta, inclòs el personal tècnic i auxiliar que treballi en les mateixes produccions. A més, aquesta prestació d’atur especial serà “incompatible” amb qualsevol altra feina per compte propi o aliè, o amb qualsevol prestació, renda mínima, renda d’inclusió, salari social o ajudes anàlogues concedides per administracions públiques.

El ministeri aprova a més 38,2 milions d'euros en ajudes extraordinàries per als treballadors i les empreses del teatre, la dansa, el circ i la música, que han vist totalment paralitzada la seva activitat, amb l'objectiu de 'donar suport al manteniment de les estructures, les activitats escèniques i els projectes culturals'.

Un dels temes centrals d'aquest paquet d'ajuda és mirar de trobar una solució a les ajudes per a professionals intermitents, com es el cas de la major part de treballadores de les arts en viu (segons el ministeri, un 45% dels contractes artístics són intermitents). Per a mirar de fer front a aquest problema, agreujat per la crisi actual, el ministeri ha canviat les condicions per demanar la prestació d'atur: artistes d'espectacles que no estiguin en situació d'ERTO o amb suspensió de contracte, rebran una prestació de 120 dies si l'exercici anterior n'han cotitzat entre 20 i 54. Si han cotitzat 55 dies o més l'any anterior obtindran una prestació de 180 dies d'atur. 

També se n'ha parlat, de l'àmbit de l'audiovisual. Una altra de les mesures més demanades per l'audiovisual era el canvi en la definició d''estrena comercial'. De manera 'transitòria' (i només fins al 31 d'agost del 2020) es consideraran estrenes també les pel·lícules que es projectin a través de plataformes de streaming i a la televisió. D'aquesta manera, les productores podran accedir a les ajudes destinades al cinema, on també s'han ampliat els terminis i s'han flexibilitzat les subvencions. Les sales de cinema tindran ajudes directes amb un total de 13,2 milions d'euros. Amb aquestes ajudes es volen finançar les despeses derivades de les mesures sanitàries i de seguretat i afavorir la reobertura dels cinemes . També s'adoptaran mesures fiscals per a afavorir la inversió en producció i facilitat així els rodatges (que es podran reprendre en la fase 1 de la desescalada, sempre i quan tinguin garanties de seguretat).

El sector del llibre, també molt afectat per aquesta situació, rebrà una part d'aquest paquet de mesures: el ministeri destinarà 4 milions d'euros a llibreries independents i es farà efectiva la reducció de l'IVA dels llibres digitals també al 4%, tal i com es va anunciar el 21 d'abril. A més, hi haurà ajudes a projectes d'innovació digital d'arts visuals per valor d'un milió d'euros. 

El Decret Llei, a més, amplia el percentatge de deducció en la declaració de la renda de les donacions i el mecenatge de fundacions, associacions d'utilitat pública, ONG, federacions esportives, entitats públiques, universitats, instituts culturals com el Cervantes i el Ramon Llull i organismes públics d'investigació. Si fins ara la deducció era del 75% de la donació dels primers 150 euros, passa a l'80%. Per a la resta de quantitats, serà d'un 35% (enfront de l'30 actual) i d'un 40% si és el tercer any que es manté la quota. Aquests percentatges s'apliquen a les aportacions realitzades des de l'1 de gener d'aquest any.

Ara per ara segueix sent incerta la situació dels festivals d'estiu. El ministre no s'ha volgut posicionar, i ha dit que dependrà de la situació sanitària i que la decisió es prendre quan arribi el moment i seguint 'criteris científics i de sanitat'. De moment s'està estudiant la gestió de devolució d'entrades juntament amb Consum i, en tot cas, des del ministeri aposten per a 'posposar i no cancel·lar aquests esdeveniments sempre i quan sigui possible'.