L'APGCC i altres associacions sectorials es reuneixen amb la Consellera de cultura
Ens reunim amb la Direcció General de Cultura per demanar mesures específiques pel sector de les arts escèniques
Data de publicació: 08-04-2020
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, presidia el passat dimecres 7 al vespre una telereunió amb el sector de la cultura per explicar les mesures de suport que està prenent el Govern en aquests moments de caiguda de l’activitat i per escoltar les demandes d’un sector que diu que plou sobre mullat perquè aquesta aturada castiga amb més precarietat uns creadors que ja vivien en la precarietat.
Vilallonga ha dit que “la cultura és un bé essencial” i que intentarà mantenir la totalitat del pressupost del Departament, inclosos els increments previstos per al 2020, a més d’obtenir diners addicionals de l’estat i d’Europa, cosa que ha definit com un “treball herculi”. El pressupost està pendent de la seva aprovació al Parlament després que el Consell de Garanties Estatutàries li hagi donat llum verda. A la trobada ha quedat clar que la prioritat ara és la salut de les persones i la lluita per frenar la pandèmia.
A la reunió hi ha participat el secretari general de Cultura, Francesc Vilaró, que ha exposat que s’està treballant en la recollida de dades i demandes per establir les mesures d’un pla de rescat que comporta la modificació de normatives, com ja s’ha començat a fer, i també la reactivació de les activitats presencials, cosa que requerirà suports publicitaris. Els detalls d’aquestes mesures i d’aquest pla de rescat, entre altres informacions sobre la situació actual, es trobaran en un web que el Departament activarà amb caràcter immediat. El web, dinàmic i en permanent actualització, permetrà als interessats fer peticions i comunicar afectacions concretes derivades de l’aturada forçada per la Covid 19.
També hi ha participat la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques, Àngels Ponsa, per exposar que es treballa en diferents línies de suport i que la intenció és, en una acció coordinada amb la resta d’administracions implicades, mantenir les programacions dels equipaments sempre que sigui possible. Toni Cabré, sub-director general de Promoció Cultural, ha concretat que les mesures són en bona part de flexibilització del Programa.cat del Departament de Cultura i les quatre diputacions. Segons Cabré, s’intentarà que hi hagi ajudes a fons perdut quan no sigui possible reprogramar. Serien subvencions que demanaria l’artista o la companyia per a activitats previstes que han caigut definitivament. Es treballa en ajudes a l’anomenat “lucre cessant”, per compensar els ingressos previstos però no generats per caiguda d’activitats ja programades, i en ajudes als “danys emergents”, per compensar inversions ja fetes en activitats suspeses. En aquest apartat es poden incloure despeses d’estructures.
A la reunió va assistir Maria Thorson com a representant de l’APGCC, juntament amb els i les representants de la resta d’associacions: Àlex Casanovas (Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya), Abigail Ballester (Associació de Teatre per a Tots Públics), Cristina Tascón (Associació de Professionals del Circ de Catalunya) i Susana Lloret (CIATRE). Durant la trobada les associacions van manifestar la seva preocupació per la recuperació del sector i van tornar a reivindicar la necessitat de crear mesures específiques, subratllant la importància de les subvencions que del Departament de Cultura i de la reprogramació de les activitats ajornades o cancel·lades. La voluntat de la Direcció General és la de crear taules de treball sectorials per anar ampliant aquestes mesures de la mà dels seus agents.
L'APGCC fa setmanes que treballa conjuntament amb altres associacions sectorials d'arts escèniques (TTP, Plataforma d’Arts de Carrer, AADPC, APdC, UNIMA, APCC i CIATRE) per interlocutar directament amb les administracions i demanar mesures específiques pel sector, que s'ha vist molt afectat per la crisi actual.