Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 04-04-2020

El sector cultural demostra el seu desacord amb la postura del Ministre de Cultura, que no respon a les demandes de les associacions culturals

La FEAGC se suma a la crítica de la postura del Ministeri, després d'haver-hi col·laborat en la redacció de mesures de recuperació del sector
Data de publicació: 04-04-2020
Reunions prèvies i presentació de mesures del sector
La Taula d'Arts Escèniques i Música COVID-19, on la Federació Estatal d'Associacions de Professionals de la Gestió Cultural (FEAGC, de la qual l'APGCC en forma part) n'és membre, ha elaborat durant les darreres setmanes un document on proposava un paquet de 52 mesures extraordinàries per afrontar les conseqüències de la crisi provocada pel Covid-19 en el sector de les arts escèniques i la música. Aquestes mesures es van fer arribar a les administracions públiques, com a reivindicació dels i les professionals afectades per aquesta situació, a través de reunions sectorials convocades pel Ministeri de Cultura i Esport. Els resums d'aquestes reunions, així com el paquet amb les 52 mesures, es troben adjunts a aquesta notícia.

A més d'aquest paquet de mesures, el passat 16 de març la Federació també va enviar a el Ministeri de Cultura i Esport un seguit de propostes orientades a mitigar l'impacte d'aquesta crisi i donar suport a l'activitat empresarial i, de forma especial, als col·lectius i sectors més directament afectats dins del sector de la cultura, com a resposta a la demanda del Ministre Rodríguez Uribes que el sector llistés les seves necessitats i demandes. Aquest document el trobaràs adjunt a la notícia.

Roda de premsa i declaracions del Ministre Rodríguez Uribe
Tot i aquest i altres gestos de col·laboració, el passat 7 d'abril el Ministre compareixia en roda de premsa, i avandonava a la seva sort a les empreses i professionals de la cultura, en declaracions on deixava clar que la cultura no era una matèria prioritària i que de moment no s'havia previst impulsar mesures específiques. 

Reaccions
Nombroses associacions i agents culturals han reaccionat durament a aquestes delcaracions, amb comunicats en contra de la postura del Ministeri, també la Taula d'Arts Escèniques i Música COVID-19, de la qual la FEAGC (i l'APGCC per extensió) n'és membre. Aquest comunicat el trobaràs adunt a aquesta notícia. Fins i tot la Unió d'Actors i Actrius va proposar el cesament total d'activitats en directe a xarxes socials, amb la iniciativa #ApagadaCultural, seguida per molts col·lectius culturals els passats 10 i 11 d'abril.

Davant d'aquesta situació, el ministre de Cultura ha anunciat que convocarà una reunió amb el sector i indústria cultural durant els propers dies.