Culturopolis 2025: la cultura com a eix dels drets humans
Els dies 30 de setembre i 1 d’octubre a Barcelona
Els dies 30 de setembre i 1 d’octubre, Barcelona acollirà la segona edició de Culturopolis, una iniciativa de la Diputació de Barcelona que posa en relleu la dimensió cultural dels drets humans en un context global de múltiples crisis. Amb activitats al CCCB i al Pati Manning, les jornades inclouran debats, espectacles i accions artístiques per situar la cultura al centre de les polítiques socials i de drets.
La Declaració de Barcelona pels drets culturals
Un dels moments clau serà la presentació de la Declaració de Barcelona pels drets culturals, fruit d’un procés col·lectiu amb més de 50 persones de perfils diversos i contrastat en ciutats com Màlaga, Ciutat de Mèxic o Rio de Janeiro. Aquesta declaració vol ser un marc de referència per repensar la relació entre cultura i drets col·lectius, adreçada tant a institucions com a la ciutadania.
Un programa amb diàleg i expressió artística
El programa de Culturopolis inclourà taules de diàleg, tallers i presentacions, així com espectacles que donen forma als continguts de la Declaració. Entre els noms destacats hi ha el filòsof Patrice Meyer-Bisch, impulsor de la Declaració de Friburg.
En l’àmbit escènic, destaca "Dream of the land", una peça que fusiona folklore palestí i dansa catalana amb contemporània, dirigida per Sharaf darZaid, en col·laboració amb la Fira Mediterrània i l’Associació Catalana per la Pau. L’Associació Riborquestra i altres agrupacions musicals de la ciutat oferiran la interpretació de l’obra orquestral “En un món caòtic… fem música”, composta per Salvador Brotons a partir d’un procés de reflexió sobre l’accessibilitat universal aplicada a la música.
L’artista visual Marina Montsonís oferirà un sopar acompanyat d’actuacions artístiques inspirades en els cicles i les persones que treballen la terra i el mar perquè tinguem els aliments a taula. La festa de cloenda serà a càrrec de Mucha Muchacha que presentarà l’espectacle “Para cuatro jinetes”.
Entrada gratuïta amb inscripció prèvia
Les jornades s’emmarquen dins de l’Àgora Cívica, i són una de les iniciatives vinculades a MONDIACULT 2025, la conferència intergovernamental sobre polítiques culturals que tindrà lloc a Barcelona.
Les inscripcions són gratuïtes i ja es poden fer en línia.
Més informació i programa complet al següent enllaç.