Neix l’Àgora Cívica, un espai de debat cultural en el marc de MONDIACULT 2025
Iniciativa impulsada conjuntament per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura.
Localització: Barcelona
Barcelona acollirà l’Àgora Cívica, un fòrum obert de reflexió i participació sobre les polítiques culturals, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, coincidint amb la celebració de la conferència internacional MONDIACULT 2025.
Un espai ciutadà per repensar les polítiques culturals
L’Àgora Cívica tindrà lloc del 26 de setembre a l’1 d’octubre en diversos espais de la ciutat i es proposa com un espai plural, inclusiu i compromès amb la cultura com a dret universal i bé comú. Està concebut perquè la ciutadania, els agents culturals i les institucions debatin sobre el futur de les polítiques culturals des d’una perspectiva transformadora i participativa.
Sis eixos per abordar els grans reptes culturals globals
El programa inclourà taules rodones, conferències, sessions participatives i activitats diverses, estructurades en sis grans eixos:
Drets culturals: Accés universal, igualtat de condicions i connexions amb educació, salut i marcs legals.
Diversitat cultural i lingüística: Gestió de la convivència i foment de les llengües en un món digital.
Tecnologies i IA: Reptes i oportunitats en la creació, accés i drets digitals.
Cultura i pau: La cultura com a espai de diàleg, mediació i construcció de consensos.
Ciutats i Objectiu Cultura: Cap a una Agenda Post-2030 amb un objectiu cultural específic.
Ecosistemes culturals: Models de governança, innovació, finançament i sostenibilitat del sector.
Veus internacionals i participació territorial
L’Àgora comptarà amb figures destacades com Alexandra Xanthaki, relatora de l’ONU en drets culturals; Patrice Meyer-Bisch, impulsor de la Declaració de Friburg; Justin O’Connor, autor de Culture is not an industry; o Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretària general d’Europa Nostra, entre d’altres.
A més, s’impulsa l’espai Àgora en xarxa, que permetrà incloure activitats organitzades per entitats culturals d’arreu de Catalunya i d’altres territoris que vulguin sumar-se al debat.