El Ministeri de Cultura impulsa una reforma integral de l'INAEM
Amb aquesta transformació es vol actualitzar, optimitzar i millorar l'estructura organitzativa, de gestió i de personal de l'organisme autònom, creat ara fa quatre dècades.
El Ministeri de Cultura ha anunciat l'inici d'una reforma integral de l'Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) amb l'objectiu d'actualitzar, optimitzar i millorar la seva estructura organitzativa, de gestió i de personal. Aquesta transformació respon a les necessitats del sector i busca una major eficiència en la seva gestió, consolidant-se com un projecte clau dins la legislatura actual.
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, juntament amb la directora general de l'INAEM, Paz Santa Cecilia, han destacat la importància d'aquesta reforma i han agraït el suport del Ministeri d'Hisenda i del Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública. Segons Urtasun, "aquest projecte permetrà atendre les demandes del sector de manera més àgil i eficient, garantint millors condicions per als treballadors i treballadores".
Nova Direcció General d'Arts Escèniques i Música
Una de les mesures centrals de la reforma és la creació d'una Direcció General d'Arts Escèniques i Música dins el Ministeri de Cultura. Aquesta nova entitat assumirà les funcions de foment i difusió de la música, el teatre, la dansa i el circ, adaptant les ajudes i subvencions a la realitat de cada disciplina. També serà responsable de la projecció exterior del sector i de la interlocució amb els seus agents mitjançant el Consell Estatal de les Arts Escèniques i de la Música.
A més, aquesta nova direcció general reforçarà la promoció de la dansa tant a nivell nacional com internacional i ampliarà el suport a la creació interdisciplinària. Per primera vegada, s'impulsaran l'exhibició, la producció i la creació contemporània, mitjançant l'establiment de noves línies d'ajuda i programes de residències artístiques.
Creació de l'Oficina de Difusió de la Dansa
En resposta a una reivindicació històrica del sector, es crearà l'Oficina de Difusió de la Dansa (ODD), depenent de la nova Direcció General. Aquesta oficina tindrà com a missió fomentar la circulació estable de companyies i projectes dins les diferents comunitats autònomes i en els circuits internacionals, facilitant l'accés als mercats consolidats.
Un organisme públic per a la creació i exhibició
D'altra banda, la reforma preveu la creació d'un organisme públic encarregat de la creació i exhibició artística. Aquesta iniciativa es desenvoluparà en diàleg amb els agents socials per tal de garantir un model consensuat. El nou organisme autònom continuarà gestionant unitats com la Compañía Nacional de Teatro Clásico, el Centre Dramàtic Nacional, el Ballet Nacional de España, la Compañía Nacional de Danza, l'Orquestra i Cor Nacional d'Espanya, la Jove Orquestra Nacional d'Espanya, el Centre Nacional de Difusió Musical, el Teatre de la Sarsuela i el Centre de Tecnologia de l'Espectacle.
En canvi, el Centre de Documentació de les Arts Escèniques i de la Música (CDAEM) i el Museu Nacional de les Arts Escèniques (abans Museu Nacional del Teatre) passaran a formar part de la nova Direcció General.
Compromís amb la modernització del sector
Aquesta reforma busca adaptar l'INAEM a les necessitats actuals, millorant la seva estructura i promovent una gestió més eficient i eficaç. La nova organització reforçarà el diàleg amb el sector i garantirà un major suport a la creació i exhibició de les arts escèniques i musicals, consolidant una estructura més robusta i ambiciosa per al futur.