Convocatòria per a cobrir la plaça de coordinador/a dels projectes “Aprenents i mentores” i “Prototips” del Pla d’Impuls de les Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya (2025-2026)
Fins al 7 de novembre de 2024
La PAAC, Plataforma Assembleària d'Artistes de Catalunya, obre convocatòria per seleccionar un gestor/a coordinador/a dels programes “Aprenents i mentores” i “Prototips”, projectes emmarcats en el Pla d’Impuls de les Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya.
El Pla d’Impuls de les Arts Visuals és una iniciativa de suport sectorial de la Generalitat de Catalunya que dóna resposta a les necessitats de les associacions professionals de les Arts Visuals que formen la Plataforma de les Arts Visuals. Aquestes són:
- PAAC Plataforma de les Arts Visuals de Catalunya
- ACCA Associació de Crítics d’Art de Catalunya
- ABE Art Barcelona Associació de Galeries
- XARXAPROD Xarxa de Centres de Producció
- Xarxa de Centres Territorials d’Arts Visuals de Catalunya
- GGAC Gremi de Galeries d’Arts de Catalunya
- APGCC Associació́ de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya
Els projectes a què dona suport el Pla d’Impuls de les Arts Visuals estan destinats a millorar el sector professional de les arts visuals incidint en la formació́ i la mentoria, l’assessorament i l’acompanyament, la professionalització, l’impuls de la producció artística, la millora del finançament dels projectes i la seva difusió́ i internacionalització.
En aquest marc, la PAAC lidera els següents projectes en col·laboració amb les entitats indicades a continuació:
- Aprenents i mentores
La PAAC, en col·laboració amb l’APGCC (Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya), desenvolupa el programa “Aprenents i mentores” que propicia la relació entre professionals experimentats i perfils emergents de l’àmbit de les arts visuals, a través d’un format de contractació laboral a manera de “pràctiques” professionalitzadores.
L’objectiu del programa és atendre la professionalització artística a partir del foment de l’aprenentatge recíproc, la facilitació de relacions intergeneracionals de suport mutu i col·laboració, i l’ocupació amb contractació laboral en l’àmbit de les arts visuals.
Es tracta d’un programa innovador que pren com a referències el tradicional perfil d’assistent d’artista i la col·laboració professional entre mestre i aprenent d’arts i oficis. A partir d’aquestes figures, cada cop menys habituals al sector de les arts visuals, Aprenents i mentores vol revisar i actualitzar la relació de mentoria-aprenentatge amb la intenció d’impulsar la professionalització en l’àmbit de les arts visuals, i atenent perfils professionals en diferents moments de la seva trajectòria i formació.
L’objectiu principal és contribuir a fer que diferents generacions d’artistes, comissàries, gestors de les arts visuals, o crítics d’art (entre altres perfils possibles) acarin la seva professionalització en una modalitat d’aprenentatge recíproc i suport mutu que beneficiï les dues parts, en unes condicions de contractació laboral.
Així, el programa conjuga un vessant formatiu i transgeneracional, com a resultat de les col·laboracions a establir entre dos perfils de coneixement i pràctica especialitzats i complementaris, el del “mentor” i “l’aprenent”.
- Prototips
“Prototips” és un programa de residències per connectar la creació contemporània d'arts visuals i l'artesania, i que té com a objectiu generar vincles entre l’artesania i la creació contemporània, a partir de l’interès compartit per l’artista i l’espai de residència sobre un material en concret (ex. paper, ceràmica, ferro, teixit, etc) i unes tècniques i procediments artesanals. Amb aquesta intenció, les residències es realitzaran a diferents museus de Catalunya dedicats a un material i al seu treball artesanal, experiència que servirà per copsar nous usos i estètiques associades a tècniques, materials i oficis populars.
Aquest programa és una iniciativa que vol oferir a les artistes recursos i condicions materials per dedicar temps a aprofundir en la seva recerca i experimentació artística amb relació a un material, les seves tècniques d’ús i formes d’expressió, des de la revisió de la relació passat-present i el reconeixement dels antecedents artesanals.
S’espera que mitjançant l'exploració dels materials i les tècniques dels oficis artesanals, els/les participants en el programa puguin incorporar nous coneixements, metodologies, eines, mirades i temàtiques, així com conèixer les tradicions i el patrimoni autòcton dels territoris d'acollida.
Els museus que formen part del programa són Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa el Museu Molí Paperer de Capellades, el Museu del Suro de Catalunya, de Palafrugell, o el Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal de l’Empordà, entre d’altres.
D’acord amb les característiques del projecte, la persona que ha de dur a terme l’encàrrec ha de desenvolupar les següents funcions i requisits:
Funcions
PLANIFICACIÓ GENERAL
• Planificació, calendari i gestió de les reunions entre els equips motors dels dos programes del Pla d’Impuls coordinats per la PAAC (junta directiva i equip de la PAAC, equip de l’APGCC, persona de coordinació del Pla d’Impuls i equip tècnic de la Subdirecció de Promoció Cultural de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques (DGPCiB).
• Participació en les reunions vinculades al desenvolupament dels programes.
• Seguiment dels acords i relacions de col·laboració amb els diferents organismes implicats en cadascun dels programes.
GESTIÓ DE CONVOCATÒRIES
• Disseny, redacció de les bases i supervisió de la convocatòria dels dos programes del Pla d’Impuls coordinats per la PAAC.
• Desenvolupament dels criteris d’avaluació de les candidatures.
• Coordinació de la comissió de selecció i les seves trobades.
• Planificació, calendari i gestió de les sessions informatives i de les trobades pedagògiques en relació amb les bases i la participació en el programa.
• Coordinació i gestió dels materials i entrevistes de les persones seleccionades a les convocatòries.
• Comunicació i transparència en els resultats de les convocatòries.
• Coordinació de la comunicació dels dos programes.
• Gestió, redacció i justificació de les subvencions dels programes en el marc del Pla d'Impuls per l’entitat gestora.
PRODUCCIÓ
• Gestions de coordinació i pre-producció per al desenvolupament futur dels projectes.
• Planificació de necessitats i control de pressupostos.
• Gestió de pagaments i facturació derivada de la pre-producció dels programes.
Específic del programa Aprenents i mentores:
• Planificació amb gestoria fiscal-laboral.
• Reunions i seguiment amb Ocupació Juvenil i Qualificació Professional - Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).
Específic del programa Prototips:
• Treball amb els museus seleccionats: gestió de reunions i actes, presentacions del projecte i planificació conjunta.
SEGUIMENT
• Acompanyar els processos de cada artista-museu, i vetllar per la bona comunicació i coordinació entre ells/es.
• Assessorar i acompanyar l’organització de les activitats de presentació dels projectes en cada museu (‘Prototips’).
• Acompanyar els processos de cada parella aprenent-mentor, i vetllar per la bona comunicació i coordinació entre ells/es.
DOCUMENTACIÓ
• Documentar i fer memòria dels projectes desenvolupats en el marc dels dos programes.
• Elaboració d'un recurs-memòria dels dos programes amb recomanacions i orientacions.
Requisits
- Experiència, coneixement, sensibilitat i interès pel sector de les arts visuals a Catalunya.
- Capacitat de treballar de manera autònoma i responsable.
- Coneixement de l’àmbit de la creació artística.
- Capacitat de síntesi i expressió oral i escrita en català.
- Capacitat d’innovació, creativitat i ànim proactiu.
- Coneixement d’ofimàtica a nivell d’usuari.
Per motiu d’aquesta convocatòria, també es valorarà dels/les candidats/tes que es presentin a aquesta convocatòria:
- Capacitat d’interlocució amb les entitats responsables dels projectes, les àrees del Departament de Cultura involucrades (ICEC, Subdirecció General de Promoció Cultural, Patrimoni Cultural), els museus participants, amb el sector de les arts visuals (artistes, galeries, centres de creació, museus, etc.) i amb el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya.
- Experiència demostrable duta a terme en projectes similars, havent desenvolupat aquestes funcions d’interlocució múltiple.
- Domini de les dinàmiques, eines i canals de la difusió i comunicació d’un projecte cultural.
- Coneixements i titulacions de gestió cultural.
- Coneixements i/o tècniques d’oficis artesans.
- Coneixements i/o tècniques de belles arts.
La valoració de les candidatures presentades s'extreu de la següent informació aportada per la o el candidat/a:
- Del seu currículum.
- De la carta de motivació.
- De l’entrevista.
- Dels projectes que pugui mostrar.
- De certificats que declarin l’exactitud de les feines realitzades i les funcions desenvolupades
- Dels testimonis escrits o verbals que puguin aportar persones de l’entorn professional en general i de les entitats articuladores en particular.
Condicions
- Contracte laboral de 18 hores setmanals des del 07 de gener de 2025 fins el 30 de setembre de 2026 (amb possibilitat de continuïtat en funció del desenvolupament de les mesures del Pla d’Impuls i/o les necessitats dels projectes).
- Horari flexible i possibilitat de teletreball (amb trobada, com a mínim i segons necessitats, d’un cop per setmana amb personal PAAC)
- Lloc de treball: Barcelona
- Retribució bruta: 1.217,02 € mensuals (incloses pagues extres prorratejades)
- Data d’incorporació: 10 de gener de 2025
Calendari
- Recepció de candidatures: del 07 d’octubre al 07 de novembre.
- Entrevistes i selecció: 14-21 de novembre.
- Comunicació oficial persona seleccionada: setmana del 25 novembre.
Interessades envieu candidatures per email a paac@paac.cat amb títol Ref. Convocatòria Coordinació Pla d’Impuls” incloent:
- Curriculum Vitae (CV).
- Carta de motivació.
Per a més informació podeu contactar amb la PAAC a través del correu paac@paac.cat