Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 05-03-2024

La Generalitat de Catalunya presenta el pressupost de Cultura del 2024

L'exercici representa l’1,7% del pressupost global, amb un import total de 566 milions d’euros
Data de publicació: 05-03-2024

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va presentar ahir el pressupost del Departament de Cultura corresponent a l’exercici 2024 que representa l’1,7% del pressupost global de la Generalitat, amb un import total de 566 milions d’euros. Es tracta del pressupost més alt de la història del Departament de Cultura, que ha augmentat cada any des de l’inici de la legislatura, l’any 2021, quan el pressupost se situava en l’1,1%. La consellera Garriga ha explicat que això es tradueix amb un increment d’un 89% en tres anys.


Les prioritats del Departament de Cultura es divideixen en els següents quatre eixos principals:


- Posar la cultura al mateix nivell que la sanitat, l’educació o els drets socials, assegurant que absolutament tothom hi té accés.

- Construir un sistema cultural fort, que garanteixi aquests drets i el seu finançament en el camí cap al 2% del pressupost. 

- Assegurar el present i el futur del català.

- Convertir la indústria audiovisual en un motor econòmic i cultural important a Catalunya.


Garantir els drets culturals de les persones


Pel que fa a l’eix dels drets culturals, a curt termini, s’estan desplegant diverses polítiques que permeten enfortir la cultura arreu del territori: incrementa la dotació per a la segona convocatòria de la línia de cultura comunitària i transformació social, que compta amb 2 milions d’euros; s’amplia a tots els municipis de fins a 2.000 habitants la línia de subvencions per a espectacles d’arts en viu als micropobles, que es va convocar per primer cop el 2023 i que fins ara ha permès portar la cultura en viu a més de 400 municipis de menys de 1.000 habitants. I es destinen 5,4 milions per al projecte de digitalització i divulgació del patrimoni.


El Departament segueix impulsant la cultura al territori a través de les gires de produccions dels equipaments nacionals, del programa.cat, de la línia de suport a festivals, circuits i xarxes i del suport a la programació estable d’arts en viu i arts visuals. Amb l’objectiu que les obres puguin arribar a tot el país, enguany s’hi destinaran més de 23 milions d’euros, 7,6 milions més que l’any passat. A més, es torna a incrementar l’aportació al programa Apropa Cultura i s’impulsa la tercera jornada Parlen les Dones. També es destinen 1,2 milions al nou programa Cultura Jove, per facilitar l’accés a la cultura del jovent del país.


A mig termini, s’està acabant la redacció de l’Avantprojecte de Llei de Drets Culturals que aviat serà aprovat pel Govern. I a llarg termini, es treballa a reforçar el vincle entre la cultura i l’educació per tal de fer més presents les arts i la cultura a les aules i al currículum dels ensenyaments reglats. En aquest sentit, Cultura, Educació i Recerca i Universitats acaben d'aprovar el Programa temporal per a la millora de la presència de les arts i la cultura a l’educació.


Construir un sistema cultural més fort


Per tal de consolidar un sistema cultural fort, s’ha incrementat el pressupost a través de diferents vies. En primer lloc, creix fins els 56,2 milions (un increment del 9% respecte el 2023) l’aportació a les grans institucions i equipaments nacionals com el Teatre Nacional de Catalunya, el Gran Teatre del Liceu, L’Auditori, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, el Palau de la Música Catalana, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el MACBA. Amb una inversió de 5,5 milions, l’Arxiu Nacional de Catalunya ampliarà les seves instal·lacions. La Filmoteca de Catalunya amplia el seu pressupost un 3,5% i té en tramitació parlamentària l'aprovació de la Llei de creació de l’Institut de la Filmoteca de Catalunya. El Santa Mònica incrementa un 5,2% per consolidar el projecte artístic del centre.


D’altra banda, s’impulsa la creació de dos nous equipaments d’àmbit nacional. S’iniciarà la intervenció a l’edifici de La Foneria, a la Rambla de Barcelona, per ubicar-hi un nou equipament nacional de referència en l’àmbit de les arts digitals, amb una inversió inicial de 2,4 milions. I s’està creant la Casa de les Lletres, ubicada al Palau Requesens de Barcelona, que serà l’espai de referència en l’àmbit de la creació literària.


Reforçar la indústria audiovisual i digital com a motor econòmic i cultural


Per tal de treballar en l’impuls de l’audiovisual en català i la Cultura Digital a Catalunya, es farà una inversió total de 56,3 milions d’euros. D’aquests, 35,5 milions es destinaran a la producció pròpia, és a dir, al suport a tota la cadena de valor de l’audiovisual català. 

Concretament, el Departament manté les mesures per reforçar la creació de noves sèries i pel·lícules de ficció en català. Els grans projectes cinematogràfics en versió original catalana poden rebre fins a 1,5 M€ per títol, i també les sèries. Pel que fa al doblatge i la subtitulació de pel·lícules per a sales i plataformes, el 2024 la línia passa a ser biennal i la previsió inicial incrementa a 8 M€. 


Pel que fa als equipaments, la titular de Cultura ha recordat que el Departament està treballant en dos projectes motors: el Catalunya Media City i La Foneria, Centre de Cultura Digital de Catalunya. El Departament dedicarà 10 milions a l’adquisició de terrenys i adequació de la nau Turbines de les Tres Xemeneies del Besòs, així com 2,4 milions per iniciar les obres a la façana de l’antiga Foneria de Canons, que serà la porta d’entrada de la ciutadania al gran projecte del Catalunya Media City, previst per al 2027.

Assegurar el present i futur del català


En l’àmbit de la llengua, la dotació de la Secretaria de Política Lingüística per a l’any 2024 puja fins a 63 milions d’euros, un increment del 21% respecte de l’exercici anterior. D’aquests recursos, la meitat (38,1 milions) es destinaran al Consorci per a la Normalització Lingüística. També es destinaran 2,2 milions a formar més avaluadors de llengua i a realitzar les proves de coneixements de català arreu del territori i sense limitació de places per tal de garantir una bona acreditació de coneixements.

Enguany també es destinarà 10 milions a incentivar l’ús del català en continguts audiovisuals, videojocs i internet, de tanta transcendència per al present i el futur de la llengua, sobretot entre les generacions més joves, i també a fomentar el català a les empreses, als serveis i als productes culturals i tecnològics.


Amb l’objectiu de defensar i promoure els drets lingüístics a tots els territoris de parla catalana, es destinaran 2 milions d’euros al foment del català a entitats que promouen el foment i la dignificació de la llengua i la defensa dels drets lingüístics, i s’incrementarà en 900.000 euros el suport a l’occità, aranès a l’Aran. D’altra banda, el Govern manté el seu compromís amb la llengua de signes catalana i dedicarà 300.000 euros a diverses iniciatives per al seu foment i divulgació.

Tags: