Actualitat | Museus i patrimoni

Data de publicació: 06-02-2024

Barcelona inaugura el nou Centre Martorell d’Exposicions al Parc de la Ciutadella

La nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, contribuirà, amb la seva oferta cultural, a consolidar el vessant científic del parc de la Ciutadella, apropar la ciència a la ciutadania
Data de publicació: 06-02-2024

Barcelona ha inaugurat aquesta setmana el nou Centre Martorell d’Exposicions al Parc de la Ciutadella. Amb aquest nom reobre portes el que va ser el primer edifici construït com a museu públic a Barcelona i Catalunya -inaugurat com a Museu Martorell l’any 1882 i reconvertit en Museu de Geologia el 1924 fins que el 2010 va tancar les seves portes-.


Aquest edifici històric singular rehabilitat es converteix en el segon equipament que s’obre al públic en el marc de la Ciutadella del Coneixement, després de l’Hivernacle, i suposa una nova fita en l’estratègia de Barcelona de posar al dia el parc per tal que sigui un pol de ciència i recerca.


El centre, una nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, contribuirà amb la seva oferta cultural a consolidar el vessant científic del parc de la Ciutadella, apropar la ciència a la ciutadania i fer realitat aquest gran projecte que convertirà el parc urbà més antic de Barcelona i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.


El Centre Martorell d’Exposicions, que disposa de dos espais expositius i una sala polivalent, oferirà exposicions científiques sobre temàtiques amb fort impacte social relacionades tant amb la crisi climàtica i de la biodiversitat, com amb l’exploració de les fronteres actuals del coneixement.


Actualment presenta dues exposicions temporals: Natura o cultura? Una visió des del museu de ciències naturals, produïda pel propi Museu, i WOW. Animals de museu: ciència, tècnica i art, una mostra amb la col·laboració del Parque de las Ciencias de Granada.


El nou equipament té un paper central en la transformació de la zona en trobar-se en una intersecció clau per a la cultura i la ciència a Barcelona. S’ubica entre un eix cultural oest-est (Museu Picasso-Santa Maria del Mar- el Born Centre Cultural) i un futur eix científic nord-sud (Castell dels Tres Dragons-Hivernacle-Umbracle).


El Centre Martorell d’Exposicions té la voluntat de col·laborar i crear sinergies amb altres actors científics propers, com ara el Parc Zoològic, l’Institut de Biologia Evolutiva, el Barcelona Institute of Science and Technology, la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Pasqual Maragall.

Tags: