Actualitat | Música

Data de publicació: 19-01-2024

Publicat l'informe de les indústries musicals a Catalunya

Elaborat per ACCIÓ, amb la col·laboració de Barcelona Music Lab.
Data de publicació: 19-01-2024

Avui s’ha presentat el nou informe elaborat per ACCIÓ, amb la col·laboració de Barcelona Music Lab, que radiografia el sector de la indústria de la música, en què més de la meitat de les empreses es dedica a la música en viu. La indústria de la música a Catalunya genera 850 milions d’euros anuals i 4.000 llocs de treball. 


De les indústries culturals, la de la música és una de les més importants en termes innovadors, tecnològics i econòmics. De fet, si únicament ens centrem en la indústria musical discogràfica, aquesta genera més de 26.000 milions de dòlars a escala mundial i ha viscut un creixement anual del 10% des del 2015. Es tracta d’una indústria, doncs, que ha evolucionat cap a nous models d’ingressos a través del streaming, que ja representa més del 65% del total d’ingressos de la música gravada.

A Catalunya, la indústria de la música està formada per 379 empreses que generen una facturació de 854 milions d’euros i donen feina a més de 4.000 persones. Tot plegat són dades de l’informe Les indústries musicals a Catalunya, elaborat per ACCIÓ amb la col·laboració de Barcelona Music Lab. Una indústria empesa a casa nostra per la creació musical per part d’artistes reconeguts, centres de formació, tecnologia i l’organització de concerts i festivals.

L’estudi, el primer que radiografia el sector, divideix la indústria en tres grans segments: la música en viu, la música gravada i la música per a l’àmbit corporatiu. A banda, però, el document també destaca tendències i oportunitats de negoci que presenta. És el cas de noves solucions per el creixement de cançons a les plataformes, noves línies de negoci o solucions per monitorar els interessos dels públics en esdeveniments.


La potència de la música en viu


Més de la meitat d’empreses catalanes de la indústria musical es dediquen principalment a la música en viu i facturen el 82% del total. Es tracta del segment més rellevant on hi trobem empreses que donen solucions i suport per a la realització de concerts o festivals, promotores, sales de concerts i espais musicals o serveis de ticketing.


De fet, l’informe subratlla que Catalunya i Barcelona s’han consolidat com una de les ubicacions privilegiades per a la celebració de festivals de música en viu de primer nivell com són el Primavera Sound, el Sònar o el Cruïlla, entre d’altres.

Per la seva banda, la música gravada, formada per discogràfiques, empreses distribuidores o sales de gravació, entre d’altres, representa el 27% de les companyies i facturen el 10% del total. Per últim, les empreses que donen solucions musicals per a l’àmbit corporatiu representen el 9% del total.


Tecnologia musical ‘made in’ Catalunya


La indústria de la música a Catalunya no només són festivals o cançons en streaming sinó que la music tech comença a tenir un paper rellevant i estratègic. El document destaca que a casa nostra hi ha més de 50 empreses catalanes que treballen en tecnologia pròpia per a la música. És el cas de BMAT, que desenvolupa solucions basades en intel·ligència artificial per el monitoratge de la música; o SonoSuite, que ha creat una plataforma per a la distribució de continguts.


A nivell de coneixement i recerca, l’estudi posa en valor la feina de centres i grups de recerca universitaris com un dels precursors per l’aparició de startups. És el cas del Music Technology Group de la Universitat Pompeu Fabra o de centres com Eurecat, el Centre de visió per Computació (CVC) o el Research Group on Media Technologies de la Salle, entre d’altres.


Descarrega l’informe complet Les indústries musicals a Catalunya i descobreix totes les dades del sector.

Tags: