Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 24-11-2023

El masclisme no fa festa

Campanya impulsada pel departament de Cultura amb motiu de la celebració del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones
Data de publicació: 24-11-2023

Amb motiu de la celebració del 25 de novembre, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, el Departament de Cultura activa la campanya “El masclisme no fa festa”, que posa a disposició dels organitzadors dels esdeveniments materials per a la difusió del missatge de les festes sense violències masclistes. 


La iniciativa pretén posar el focus en el consentiment, el respecte, la diversitat i la comunitat de les relacions interpersonals que es donen en un context festiu i lúdic com poder ser les festes populars, els concerts o els festivals. 


El consentiment és l’aprovació explícita que dona una persona de manera conscient, lliure i afirmativa, per participar en una pràctica sexual de qualsevol tipus. Dir que sí a una pràctica, no significa voler-les totes. El consentiment posa de manifest que només sí és sí i que no podem donar per fet el desig de l’altre. També explicita que en qualsevol moment es pot canviar d’opinió. També parla sobre la importància de relacionar-nos en igualtat de condicions.


El respecte té a veure amb considerar i reconèixer una persona. El respecte pot potenciar un intercanvi d’idees que permeti la reflexió i el debat, així com la possibilitat d’adquirir nous aprenentatges. És el valor que permet que l’espai sigui segur, lliure i còmode. És essencial tractar a les persones amb respecte, preguntar què li ve de gust a l’altra persona i què no, fent possible que tothom sigui lliure de manifestar les seves sexualitats, identitats i expressions de gènere. El respecte també té a veure amb cuidar la privacitat i respectar la de la resta abans de compartir continguts a les xarxes socials. Els comentaris masclistes, sexistes o LGTBI-fòbics també són violència.


La diversitat fa referència a la riquesa de ser diferents en una societat. Una comunitat diversa és aquella formada per persones representatives de diferents cultures, ètnies, llengües, edats, gèneres, orientacions sexuals, capacitats i situacions socio-econòmiques. La diversitat té a veure amb mostrar el rebuig vers els prejudicis, tractar a totes les persones per igual, evitant el paternalisme, sent conscient que no totes les persones tenim els mateixos privilegis però sí els mateixos drets. Amb diversitat, gaudim d’unes festes inclusives!


La comunitat és la que ho engloba tot, la que té un vincle amb el territori i de convivència. Fer comunitat vol dir generar de les festes uns espais on totes les persones se sentin còmodes i cuidades, no sent còmplice de cap manifestació de violència masclista. Ballant, cantant i divertint-nos sempre respectant els límits i els espais de les altres persones.


Tots els materials comunicatius estan disponibles al web de la Campanya 'El masclisme no fa festa'.


I recordeu, si veieu o patiu qualsevol tipus de violència masclista podeu trucar al 900 900 120. Si la situació és d’emergència truqueu al 112.

Tags: