Actualitat | APGCC

Data de publicació: 10-10-2023

Nominacions als Premis Gestió Cultural 2023

Un total de dotze candidatures que optaran al guardó, repartides en les següents categories: Impacte, Revelació, Internacional i Gestió Cultural.
Data de publicació: 10-10-2023

Els Premis Gestió Cultural, organitzats per l’Associació de Gestors Culturals de Catalunya, han seleccionat un total de dotze candidatures que optaran al guardó, repartides en les següents categories: Impacte, Revelació, Internacional i Gestió Cultural.

Els Premis Gestió Cultural tenen l’objectiu de promocionar, visibilitzar i donar valor a la professió de la gestió cultural a Catalunya i a la seva contribució al sector cultural, sense distinció entre els diferents àmbits de la professió. El procés de selecció dels nominats i nominades d’aquesta primera edició dels premis ha estat dut a terme per un comitè format pels següents professionals destacats de la gestió cultural:

Antònia Folguera, curator a Sònar+D
Mercedes Giovinazzo, directora de la Fundació Interarts i Biennale des Jeunes Créateurs d'Europe et la Méditerranée-BJCEM
Jordi Padró, director de Stoa
Oriol Puig, periodista cultural
Quim Rubio, cap de projectes de la Fundació Carulla
Margarida Troguet, gestora escènica curatorial i vicepresidenta del CoNCA
Cristina Abelló, membre de la Junta Directiva de l'APGCC

Nominacions categoria Impacte Premia persones, projectes o organitzacions que hagin generat un impacte notori al seu entorn, sigui en l'àmbit social, cultural o de creació de comunitats.


Nilak  Un espai escènic itinerant que funciona com a teatre, utilitzant al caràcter nòmada per a descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertint els pobles en l'epicentre de les arts escèniques contemporànies i apropant aquestes a les comarques catalanes que no tenen cap teatre.

La gata perduda - TRACTION, projecte d'òpera comunitària del Gran Teatre del Liceu Aquesta és la primera producció resultant del programa Opera Prima, la línia de creació comunitària del Liceu, que té la premissa d'usar l'art com a pilar de transformació de les persones, així com amb la voluntat d'inclusió social a través de la cultura.

Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, Le Bonne Un espai de trobada, intercanvi i creació de projectes culturals feministes caracteritzat per un treball multidisciplinari que engloba àmbits com l'audiovisual, la performance, les arts escèniques, les arts vives, la recerca, el pensament i diversos activismes feministes i antiracistes.

Nominacions categoria Revelació Premia a persones, projectes o organitzacions que hagin estrenat un projecte innovador dins del període comprès entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2022.


Col·lectiu L'Última Merda Format per quatre joves que han portat les seves assemblees performatives a circuits i festivals com el Festival Z, Escena Poblenou, Mostra Igualada, Figueres es Mou, Mutare Fundació Carulla, Interacció o Fira Tàrrega, formant un espai proactiu i de trobada on es pugui compartir com volem que sigui el futur imminent de les arts escèniques i accionar-lo entre totes.

Exposició temporal Reconstruint els pisos de can Gracia del Museu del Ter de Manlleu  Projecte per la reivindicació de la memòria d'uns blocs de pisos que ja no hi són, però que durant gairebé seixanta anys han marcat la fesomia de Manlleu i han estat icona d'una època.

Festival Rihihiu a Santa Bàrbara i Mas de Barberans Festival que recupera i reflexiona sobre el patrimoni local i paisatgístic des d'una perspectiva de gènere. Ofereixen propostes contemporànies que remeten a l'imaginari de la cultura popular per apropiar-nos de totes les identitats divergents i inclassificables per celebrar-les festivament.

Nominacions categoria Internacional
Premia persones que, havent nascut a Catalunya, hagin tingut una forta repercussió a l'estranger o bé persones que, des d'un marc extern, han fet una notable contribució al sector cultural de Catalunya.

Tere Badia
Dedicada a la producció cultural i a la recerca en polítiques culturals, arts visuals i innovació, treballant com a comissària d'exposicions i projectes d'art contemporani, així com a professora a l'IDEP Barcelona. Des de l'any 2018 és la secretària general de Culture Action Europe, l'associació europea de xarxes culturals.

Jordi Pascual
Coordinador de la Comissió de Cultura de l'organització mundial de Ciutats Unides (CGLU). Ha articulat des de l'any 2003 programes i projectes sobre els drets culturals a escala local, i és un dels promotors de la campanya Culture 2030 Goal, que proposa la integració de la cultura en els Objectius del Desenvolupament Sostenible.

Eva Franch i Gilabert
Arquitecta, comissària, crítica i educadora, ha estat directora de l'Architectural Association a Londres i Storefront for Art and Architecture a Nova York. Va ser comissària del pavelló dels EE.UU. a la Biennale de Venecia 2014 amb el projecte OfficeUS i és la cofundadora i directora artística de Model. Festival d'Arquitectures de Barcelona impulsat per l'Ajuntament de Barcelona.

Categoria Gestió Cultural Premia persones, projectes o organitzacions que facin una important aportació al sector en termes de sostenibilitat ambiental. 


Festival Cantilafont
Festival de música, gastronomia i arts escèniques que se celebra anualment al Lluçanès, amb els eixos principals de la cultura, el territori, la gastronomia i la sostenibilitat, posant en valor els espais naturals del Lluçanès i apostant per una experiència global amb aforament reduït, donant valor a la proximitat i prioritzant el gaudi del públic i de l'espai, promovent productes de quilòmetre zero i potenciant el respecte al medi ambient.

Festivals Terres de l'Ebre de Col·lectiu Cultura
Treballa per aconseguir indicadors d’impacte que permetin aplicar polítiques de sostenibilitat, gestió d’audiències i públics. En l’àmbit de la sostenibilitat, la marca està modelant accions sobre la gestió de residus, el consum energètic i l’anàlisi de la procedència dels públics i el seu mitjà de transport.

Terrats en Cultura
Projecte que neix per trencar la relació tradicionalment jerarquitzada entre espectadors i artistes, i amb l'objectiu de cercar nous espais per a les iniciatives culturals: en aquest cas, els terrats. Després de 10 anys, es declaren com a iniciativa sostenible tenint en compte l'ecologia, la sostenibilitat social, urbana i cultural, descentralitzant Terrats en Cultura i portant-lo a escoles i col·lectius que tradicionalment han tingut accés difícil a activitats culturals.


Tags: