Actualitat | Música

Data de publicació: 27-06-2023

El Festival Eufònic es veu forçat a abandonar La Ràpita

L'APGCC dona el seu suport al festival i publiquem el comunicat emès per l'organització
Data de publicació: 27-06-2023
El nou equip de govern de l’Ajuntament de la Ràpita trenca per sorpresa l’acord amb el festival Eufònic i l’aboca a una reestructuració forçada. La decisió, presa pel nou alcalde de forma unilateral i sense possibilitat d’una mediació, obliga a cancel·lar una trentena d’activitats al municipi. Eufònic manté el seu programa a les localitats d’Amposta, Tortosa, Miravet, Roquetes i Ulldecona i reubica en aquestes poblacions algunes de les actuacions originàriament programades a La Ràpita

Amb tota la logística i contractació necessàries en marxa per dur a terme el festival, i els abonaments a la venda, el festival es veu obligat a reestructurar l’edició d’enguany d’Eufònic després que el nou consistori de l’Ajuntament de La Ràpita, sorgit de les eleccions del 28 de maig, hagi retirat la col·laboració logística amb espais i el seu suport econòmic, fent inviable la celebració de les activitats programades en la població.

La pèrdua de confiança amb què s'han robat i la retirada unilateral de l’acord, pel que fa a la important ajuda de la brigada municipal i a la cessió dels espais, així com l’aportació econòmica –tot i ser només un 7% del pressupost global del festival– fa impossible la realització d’Eufònic a la població. Dels 170.000 euros de pressupost global del festival, el 65% es destinava a activitats que es realitzaven a La Ràpita, on aquest any s’havien de fer 25 concerts i performances, repartits en nou espais de la població, a més de vuit instal·lacions artístiques –algunes d’elles creades expressament per a l’espai públic– i un nou projecte expositiu amb sis artistes digitals. Totes aquestes activitats queden suspeses davant la impossibilitat de reubicació, i l’organització del festival ja treballa en l’edició del 2024, mantenint converses amb altres municipis de les Terres de l’Ebre, per organitzar el festival en un nou format i localitzacions.

Així i tot, per a Eufònic 2023 es mantenen les dates del 24 al 27 d’agost, i el tradicional Pòrtic Eufònic el cap de setmana anterior, reduint dràsticament la programació, que inclourà prop de 30 artistes, i reforçant la segona corona de poblacions que inclou Amposta, Tortosa, Campredó, Miravet, Roquetes, Ulldecona i espais a l’aire lliure del Delta de l’Ebre i de l’interior de les comarques ebrenques. També mantenen l’Eufònic Pro i reforçaran les activitats relacionades, com els tallers i les masterclasses, així com els nous projectes internacionals de recerca i creació en col·laboració amb diverses empreses, entitats i institucions nacionals i internacionals com l’Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española (ACE), el Conseil des arts et des lettres du Québec (CALQ) o el festival Mois Multi de Canadà pel proper trienni 2024 – 2026.

Eufònic, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, està organitzat per l’empresa cultural rapitenca Plan 9 i dirigit per Vicent Fibla (soci de l'APGCC), i en la 12a edició del festival disposava d’un pressupost de 170.000 euros. Compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Ministerio de Cultura del Govern d’Espanya, l’aportació de diferents ajuntaments de les Terres de l’Ebre i altres institucions i entitats nacionals. Per a la 12a edició d’Eufònic tenien ja tancada una programació amb prop de 60 artistes –dels quals n’havien anunciat ja la meitat– incloent actuacions, instal·lacions artístiques, espectacles d’arts digitals, tallers i les jornades professionals.

El festival acaba de ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2023 que concedeix la Generalitat de Catalunya i el CoNCA – Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, el màxim reconeixement de la cultura catalana. I, després de 12 anys de trajectòria, han d’abandonar La Ràpita. Aquesta població ha estat el nucli central de les activitats del festival, on ocupaven nou espais del poble amb actuacions i instal·lacions artístiques a l’Auditori Sixto Mir, el Pavelló Firal, l’Església Nova i alguns espais singulars que el festival reconvertia per a l’ús artístic com el Matadero, el Mercat Vell o el Sindicat. En les onze edicions celebrades fins ara hem aplegat més de 400 artistes i 80 ponents, tant internacionals com nacionals, projectant les Terres de l’Ebre com a focus de creació, connectant-se a la cultura més avantguardista i donant veu a molts artistes ebrencs. Per Eufònic han passat projectes i artistes nacionals de gran impacte com Cabosanroque, Ángel Molina, Alba G. Corral, Carles Viarnès, Alizzz, Tarta Relena, Desert, Rakky Ripper, una jove Bad Gyal en les seves primeres passes en la indústria musical o uns incipients Ladilla Rusa; i reputats artistes internacionals com Anthony McCall, Suchi, Bola, Pye Corner Audio, Chris Watson, Fennesz, Kyoka, Mark Fell o William Basinski, entre molts altres. Al llarg d’onze anys han passat per Eufònic prop de 35.000 persones, un públic tant del territori ebrenc com d’altres llocs del país que ha omplert els espais del festival, a més de suposar un important impacte econòmic en la restauració i l’hostaleria.

El festival agraeix a La Ràpita tot el suport rebut durant onze edicions del festival i lamenten no poder dur-hi a terme una edició en la qual hem estat treballant al llarg de tot un any, amb gran il·lusió i esforç de tot l’equip artístic i de producció, a més de la inversió ja feta en contractació artística, transport, material i equips. També lamenten els llocs de treball i la contractació amb empreses del territori que es perdran amb la cancel·lació del festival a La Ràpita.

Quant als abonaments, l'organizació retornarà automàticament l’import de tots els abonaments adquirits. I pròximament anunciarà la programació definitiva.

Tags: