Actualitat | Gestió cultural

Data de publicació: 06-06-2023

Joan Manuel Serrat, Dolors Udina, Joan-Pere Viladecans, Alba Sarraute i el Festival Eufònic, Premis Nacionals de Cultura 2023

Vicent Fibla, soci de l'APGCC, recull el premi com a director del Festival Eufònic
Data de publicació: 06-06-2023
Els Premis Nacionals de Cultura d’enguany posen la mirada en el circ, en les arts visuals, en la traducció i en la música. El jurat ha valorat la seva excel·lent, constant, innovadora i singular aportació a la vida cultural, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents. L’acte de proclamació i lliurament dels Premis Nacionals de Cultura, conduït per la periodista cultural Neus Molina, ha tingut lloc aquest migdia al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i ha comptat amb l’acompanyament musical del pianista Ignasi Terraza.

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha atorgat enguany els Premis Nacionals de Cultura al cantautor Joan Manuel Serrat, la traductora Dolors Udina, al pintor Joan-Pere Viladecans, a la directora d’espectacles de circ Alba Sarraute i a l’Eufònic, el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, en un acte de proclamació i lliurament al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, que va ser Premi Nacional de Cultura l’any 2019.

A l’acte ha participat el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que ha lliurat els guardons, i ha comptat amb l’assistència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i el conseller de Territori, Juli Fernández, així com representants del sector cultural.

Marià Llop, creador escènic i director de l’acte, ha fet valdre les diferents mirades de la cultura. Considerant la cultura com la forma de veure i entendre el món, els artistes i agents culturals són els ulls del nostre país. La seva mirada és la que enriqueix i posa color a l’espai en blanc de la nostra societat sense oblidar la mirada del públic. Important és també la mirada de les persones que admiren i que els han fet costat al llarg de la seva trajectòria. És per aquest motiu que Jorge Sarraute, músic, ha acompanyat l’Alba Sarraute; Joan Oliveras, president del MNAC, ha acompanyat Joan-Pere Viladecans; Antoni Clapés, poeta, traductor i editor, ha acompanyat Dolors Udina; Conxita Oliver, crítica d’art, ha acompanyat l’Eufònic; i la cantant i compositora Sílvia Pérez Cruz ha acompanyat Joan Manuel Serrat. La música del pianista Ignasi Terraza ha estat el fil conductor de tot el lliurament amb el seu jazz innovador.

El Plenari del CoNCA —integrat per Vinyet Panyella, Margarida Troguet, Jordi Font, Tania Safura Adam, Jaume Ayats, Salvador Casals i Núria Iceta— es constitueix en jurat per tal de reconèixer anualment cinc persones o entitats amb els Premis Nacionals de Cultura equilibrant criteris de gènere, disciplina, trajectòria i territori. Enguany han destacat l’excel·lència, la constància, la innovació i la singularitat de la seva aportació a la cultura, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents.La presidenta del CoNCA, Vinyet Panyella, ha destacat el compromís del CoNCA per continuar vetllant pel creixement i el progrés de l’ecosistema cultural i pel seu desenvolupament des de la més absoluta llibertat.

Alba Sarraute
Alba Sarraute, pallassa, saxofonista i directora d’espectacles de circ, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura per la seva sòlida formació en diverses disciplines escèniques, que s’ha traduït en una solvència artística indiscutible i molt creativa. Sarraute incorpora la narrativa visual com a fil conductor i les tècniques de circ com a eines d’expressió. Pel seu recorregut en diverses companyies i projectes europeus, que li ha atorgat un reconeixement internacional com un gran valor de la mirada dramatúrgica circense. En aquest darrer temps ha aportat una reflexió a través de les seves creacions sobre el cos de la dona, la maternitat i les arts del circ.

En la seva intervenció ha agraït el guardó indicant que “el circ necessita aquesta visualització, igual que la maternitat, les dones i sobretot el circ de sala contemporani. Necessitem públic i suport polític per continuar donant aquesta visió del circ i mantenir la salut social”.

Joan-Pere Viladecans
El pintor Joan-Pere Viladecans ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Cultura per la seva trajectòria com a pintor i gravador, des de 1969, en l’àmbit de les arts visuals. Partint de l’informalisme català de postguerra i l’avantguarda, Viladecans assoleix un llenguatge propi per a les seves obres, que ha exposat en galeries d’art d’arreu del món. El seu llenguatge s’inspira en la natura i els éssers, explora diverses tècniques a favor de la depuració de símbols i formes i transmet la dimensió humana dels éssers amb tota la intensitat de la mirada existencial.

En rebre el guardó, Viladecans ha destacat que “la cultura és herència i és sobretot el veritable patrimoni. L'individual i el col·lectiu. Una persona sense cultura, o pitjor, sense accés a ella, és una persona indefensa, amenaçada, acrítica. No oblideu mai que l'art i la cultura no volen només adeptes, precisen amants”.

Dolors Udina
Dolors Udina ha estat premiada per l’excel·lència de la seva tasca com a traductora literària, sobretot de l’anglès al català, tot i que també ha traduït del francès i el castellà. Per la seva llarga carrera en la docència i la seva contribució a la formació d’una generació de traductors. La pulcritud del seu ofici l’ha dut a incorporar al català més de dos-cents títols d’autors, com ara Cynthia Ozick, Alice Munro, J. M. Coetzee, Toni Morrison, Raymond Carver, Nadine Gordimer, J. R. R. Tolkien, Jane Austen, Virginia Woolf i Ali Smith, així com a rebre nombrosos reconeixements. Udina ha expressat que els traductors "practiquem un ofici a l'ombra que últimament comença a ser reconegut. Tinc la sensació que mai ha tingut tan bona representació i, per tant, el premi és per tots els traductors que treballen en solitari" i ha manifestat que lluny de ser una feina mecànica, "traduir és posar en acció la sensibilitat i coneixement del traductor".

Festival Eufònic
L’Eufònic, el festival de les arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, ha rebut el Premi Nacional de Cultura per la reeixida combinació d'innovació i tradició, fonamentada en les propostes artístiques de tendències avançades que programen en el Festival, les quals es vinculen amb l'entorn geogràfic i la riquesa patrimonial de les Terres de l'Ebre com a escenari i lloc de gestació. El Festival Eufònic convida a la descoberta de propostes artístiques en els camps diversos de l'audiovisual en espais singulars de diferents municipis i organitza unes jornades per a professionals i tallers de formació. Aquestes experiències s'exporten a altres seus, més enllà de la celebració del Festival d'estiu. El seu director, Vicent Fibla, ha recollit el premi en nom de l’entitat i ha agraït el reconeixement a l’Eufònic posant en valor "un equip paritari que fa possible un projecte que té una visió local i sobre un territori" així com agrair a "les terres de l'Ebre i les entitats que hi fan possible". I ha finalitzat amb un "llarga vida a aquesta perifèria creativa!".

Joan Manuel Serrat
El cantautor Joan Manuel Serrat ha rebut el Premi Nacional de Cultura per haver esdevingut una de les figures més destacades de la cançó moderna en català i en castellà amb la seva música, que beu de gèneres diversos com la cançó francesa, el folklore català, la cobla andalusa, el tango argentí i el bolero. Per haver sabut arribar als públics més diversos, des de la seva vinculació inicial amb el moviment de la Nova Cançó, amb lletres pròpies i de poetes reconeguts, que l’han convertit en un cantant de gran projecció popular, nacional i internacional. El 2022 s’ha retirat dels escenaris, després de més de cinquanta anys del seu debut.

Serrat ha agraït molt emocionat el reconeixement a la seva trajectòria i ha destacat: “Escriure i cantar cançons és escoltar, mirar-se endins, explicar el que passa, escoltar les veus dels altres i transformar aquells somnis en realitats. Les cançons són imprescindibles per entendre el que passa i entendre el que vull. Ens transporten a llocs i moments que estimem, i malgrat que a vegades ens colpegen i ens marquen, sense elles no podríem viure".

Finalment, el president de la Generalitat, Pere Aragonès ha clos l’acte ressaltant que “la cultura ha de ser interpretada com un bé comú i col·lectiu, i amb una capacitat única de mirar l'entorn i fer avançar la societat. I cal fer-ho amb una llengua que s'enfronta a molts reptes i que hem de continuar projectant”.

Al llarg de l’any donarem a conèixer la figura i l’obra dels guardonats a través de diferents activitats arreu del país. Entre les activitats més destacades, es produirà una peça audiovisual que homenatjarà els cinc guardonats, la qual recollirà entrevistes en profunditat de cadascun d’ells. Enguany els retrats oficials aniran a càrrec de la fotògrafa Sílvia Poch.

Els Premis Nacionals de Cultura d’enguany posen la mirada en el circ, en les arts visuals, en la traducció i en la música. El jurat ha valorat la seva excel·lent, constant, innovadora i singular aportació a la vida cultural, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents. L’acte de proclamació i lliurament dels Premis Nacionals de Cultura, conduït per la periodista cultural Neus Molina, ha tingut lloc aquest migdia al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i ha comptat amb l’acompanyament musical del pianista Ignasi Terraza.

Tags: