Actualitat | La cultura a debat

Data de publicació: 22-05-2023

Tarragona acull l'únic debat de la seva província

La Cultura a Debat ha reunit a més de 70 persones a l'auditori del COAC
Data de publicació: 22-05-2023
Tarragona ha estat la penúltima de les parades de 'La Cultura a debat', només a 6 dies de les eleccions. El debat, conduït pel periodista ebrenc Oriol Gracià, ha comptat amb la participació de Maria Roig d'ERC, Sandra Ramos del PSC, Elvira Vidal de Junts, Toni Carmona de Comuns, Inés Solé de la CUP i M. Elisa Vedrina del PP i plantejat amb preguntes sense rèplica. Ciutadans ha declinat la invitació.

En prioritats el PSC ha assegurat que estan oberts a escoltar «per trobar estratègies comunes», i ha reaparegut la necessitat recurrent de biblioteques, centres cívics convertits en teatres, i l’evolució del Carnaval cap a un esdeveniment major. ERC suma centres cívics al Port i a la Residencial, mentre que sobre la biblioteca a Tabacalera assegura que «l’últim mandat s’ha avançat molt». Junts, per la seva banda, vol incloure «els parcs com a centres cívics a cel obert», escoles, entitats, diversitat funcional als equipaments i temàtica «més enllà del món romà». Comuns, en canvi, han situat al capdavant de les seves prioritats la «diversitat de persones d’altres llocs, l’agenda de cada centre cívic impulsada pel barri, i els festivals més enllà de la ciutat». La CUP, en canvi, tria el «dret a la cultura, pla municipal, condicionament d’equipaments i programació de 365 dies». El PP es fixa en «patrimoni, centres cívics i espai públic, equilibrant cultura popular i alta cultura, consum i creació, i proximitat i internacionalitat».

Pel que fa entitats i creació, el PP ha concretat per a producció cultural i exhibició Ca la Garsa, l’antic local dels Xiquets, Banc d’Espanya i Tabacalera. L’actual regidora de cultura (CUP), en canvi, ofereix l’Antic Ajuntament. Comuns coincideixen en el Banc i han afegit la Torreforta. Junts considera que els intercanvis amb ciutats patrimoni de la humanitat s’han d’explotar; Tabacalera per a «nous llenguatges» i «acompanyar noves entitats i empreses», idea d’ERC de 2015. Esquerra apuntava una «base de dades per facilitar contactes» i «no contraprogramar-se». 

El moderador ha advertit que les xifres pressupostàries espanyoles eren a la cua d’Europa. Comuns ha reivindicat l’augment realitzat fins al 1,66%. El 2015 era el 0,85%; el 2019, 0,94%. La CUP els etziba els retalls de 2019, i evidencia la dificultat d’excloure el manteniment i tenir molts serveis externalitzats. Junts ha afegit al respecte: «com l’Ajuntament no disposa de projectes executius, es perden ajuts», els quals el PSC reclamava a la Generalitat i a la UE.

Pel que fa equipaments, La CUP no renuncia a l’eslògan de «Tarragona, ciutat de runes» pregovern, i reivindica la futura seu de la biblioteca de Torreforta. Avançà que no estan per «privatitzar la Tabacalera». Junts ha afegit els fortins de Sant Jordi i la Reina, l’arquitecte Jujol, el patrimoni de la Chartreuse «que està a Terrassa», cultura verda i art mural. ERC, el centre d’art El Mèdol per al qual augura la Tabacalera, i discrepa amb el PSC sobre «la deixadesa trobada als edificis com el Camp de Mart i els centres cívics». Els socialistes han acusat d’ineficiència el govern per la pèrdua de fons per al Banc d’Espanya i la no solució de l’eterna passarel·la de descàrrega del Camp de Mart



Tags: