Barcelona, cita central de La Cultura a Debat
La capital comptal acull de nou el debat sobre cultura, aquest cop en un acte organitzat per l'APGCC i el Cercle de Cultura
Data de publicació: 18-05-2023
El debat sobre la cultura de la capital enguany ha estat a l'auditori del Centre Cívic Urgell, i hi han participat representants de tots els principals partits que es presenten a l’alcaldia de Barcelona. Durant l'acte, moderat pel periodista i escriptor Jordi Amat, esl grups polítics han manifestat el seu acord en la necessitat de crear un òrgan articulador de la política cultural pública en l’àmbit metropolità. Descentralitzar la cultura implica acostar-la a altres llocs i ampliar el radi d’acció, i per a això cal coordinar-se igual que es produeix en el transport. L’altre punt de connexió entre tots ha sigut Catalunya Media City, un ‘hub’ audiovisual que s’ubicarà als peus de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs i Badalona i en el consorci del qual hi ha totes les administracions a falta de la Diputació de Barcelona.
Elisenda Alamany (ERC), Jordi Martí (BComú), Xavier Marcé (PSC), Joan Rodríguez (TriasxBCN), Paula Añó (Valents) i Adriana Llena (CUP) han expressat la necessitat de disposar d’«un consell metropolità de la cultura» davant la falta de governança en una àrea que va molt més enllà de Barcelona. Tomàs Ragué (PP) no ha opinat sobre el tema perquè l’acte gairebé ha coincidit amb un altre del seu partit, i s’ha absentat poc després d’iniciar-se el debat. Ciutadans no va respondre la invitació al debat, i per això enguany no hi ha participat.
Per a Jordi Martí, director de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, l’àrea metropolitana «hauria de ser d’àmbit regional, incloure 136 municipis i no només 36». La governança a aquest nivell serà sens dubte un dels grans temes per abordar en el pròxim mandat. «Cal repensar l’àrea metropolitana si volem que Barcelona sigui Capital Europea de la Cultura», ha destacat Paula Añó, de Valents. «Hem de dissenyar un pla d’equipaments a llarg termini», ha afegit Elisenda Alemany. La representant de la CUP ha destacat que cal posar fi a la precarització de la cultura i «l’externalització de serveis», i ha apuntat al malestar dels treballadors de centres cívics i biblioteques.