Actualitat | La cultura a debat

Data de publicació: 17-05-2023

L'Ateneu Santcugatenc acull el primer debat de La Cultura a Debat a Sant Cugat del Vallès

La 3a ciutat de Catalunya en socis ha reunit a més de 80 persones per parlar de cultura
Data de publicació: 17-05-2023
La manca d'equipaments, el teixit d'entitats i l'oferta juvenil centren el debat sobre la cultura a la ciutat. El debat, organitzat per l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural, s'ha celebrat a l'Ateneu i ha estat moderat pel periodista Marc Martín. 

Hi van participar set grups polítics, Núria Escamilla, del grup municipal de Junts, Esther Madrona, actual tinenta d’alcaldia de cultura i en representació d’ERC, Rosa Masip com a PSC, Alba Johé com a CUP, Esther Ballart com a PdeCAT, Roser Casamitjana en representació d’En Comú Podem i Álvaro Benejam del PP.

Per començar, els candidats a les eleccions municipals van presentar les seves propostes i visions per al futur cultural de la ciutat. Després de les intervencions amb les propostes, el moderador va obrir debat sobre els blocs principals de debat i les posteriors preguntes del públic.

El primer tema abordat va ser la gestió de governança cultural i els equipaments. Aquest espai del debat va centrar-se molt en el Teatre Auditori de Sant Cugat, un edifici cultural molt potent que actualment no té director. Tots els convidats al debat estaven d’acord amb el fet que cal una figura que dirigeixi i lideri la tasca del Teatre Auditori. Esther Madrona, actual tinenta d’alcaldia de cultura per ERC, va puntualitzar que “en cap moment ha estat un teatre descapitanitzat”, també va defensar la programació davant de la preocupació de la resta de partits sobre no arribar a públic jove. Sobre la direcció del Teatre Auditori, Madrona va voler donar explicacions de la situació actual. Va aclarir que ja es va llançar un primer concurs de direcció del qual tenen les propostes, però més tard es va detectar un error en la llista i s’ha de tornar a obrir. De totes maneres, tot i ser un teatre sense direcció ERC i CUP van remarcar que té director artístic i de programació. Parlant del Teatre, els diferents representants també van obrir el tema de la llengua. Partits com ERC o CUP van fer comentaris amb relació a la importància de fer contingut en català i fomentar la cultura en la nostra llengua, en canvi, el candidat del PP va posar en relleu la importància de fer una cultura “vertaderament plural” en català i castellà per a tots els públics.

També es va parlar sobre la gestió de la Unió Santcugatenca, un espai en obres que, segons diversos partits, està durant més del previst. La Unió té una funció d’espai comunitari que s’ha d’explotar més, segons opinaven diversos polítics és molt bon lloc per a cooperacions i residències artístiques. D’altra banda, també es parlava de donar més ús a altres espais de cultura com podria ser el Centro Popular Andaluz o els cinemes de Sant Cugat. Com no podia ser d’altra manera, les entitats van tenir un pes central en el debat cultural. Es va parlar d’escolta activa a les entitats, de dotar-les d’espais físics i de la gestió de les subvencions. Madrona va llançar la proposta d’una “finestra única” en què les entitats tinguin una sola oficina d'atenció i amb un únic tràmit puguin demanar a l'administració tot el que necessiten. Benejam, del PP, va retreure a la representant d’ERC el fet que proposés millores que no ha executat durant el mandat. També es va arribar a l’acord de potenciar el consell de cultura. Ja que actualment és un actor consultiu i assessor, però no actua com a tal, segons afirmava Casamitjana. Així com un bon pla de cultura que tingui en compte les voluntats de les diferents franges d’edat i que estigui actualitzat, tal com apuntava Masip.

Cap al final, es va encetar el tema del jovent, com conciliar l’oci i els veïns i la festa major. El preu de les activitats culturals va ocupar part d’aquest bloc de debat, la gran majoria coincidien que s’ha de fer una política de preus ajustats per als joves. Madrona comentava que ja hi ha una tarifa més econòmica al Teatre Auditori per a menors de 35 i Junts, per contra, afirmava que la gent jove no se sent atreta per l’oferta cultural i que el preu no és el problema principal. S’apropa la festa major de Sant Cugat i aquest també va ser un tema present. Aquest bloc se centrava en com poder fer conviure les iniciatives de caràcter associatiu cultural i de l’ajuntament. PdeCat va reivindicar que la festa major és per a totes les edats i va fer una crítica a la manca de concerts “representatius” tot argumentant que a Rubí l'oferta musical és millor, també va proposar fer pagar una quantitat simbòlica als ciutadans per tenir concerts de més qualitat. Altres, com ECP o CUP reivindicaven la festa com un espai participatiu, Johé va reclamar la figura de la comissió de coordinació de Festa Major. Benejam va fer una crida a no convidar grups de música amb cançons ofensives com, segons el candidat del PP, havia passat en festes anteriors amb lletres que “atacaven” el Partit Popular. La voluntat de fer de Sant Cugat una ciutat cultural i artística sembla una prioritat pels partits convidats al debat. Tot i que les propostes dels representants polítics no distaven molt les unes de les altres, sí que van deixar entreveure les seves diferències sobre com entenen la cultura, la pluralitat, la llengua i l’oferta cultural de Sant Cugat.

Tags: