Actualitat | La cultura a debat

Data de publicació: 11-05-2023

Les polítiques culturals, a debat també a l'Hospitalet de Llobregat

La segona ciutat més gran de Catalunya acull per primer cop 'La Cultura a debat'
Data de publicació: 11-05-2023
L'Auditori Barradas ha estat l’escenari del debat electoral sobre cultura organitzat per l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural i que ha aplegat a representants de les cinc forces polítiques que actualment tenen representació en el Ple municipal. Els ponents han estat David Quirós (PSC), Sílvia Casola (ERC+EUiA), Jaume Mestre (Ciutadans), Manuel Domínguez (L'H en Comú Podem) i Javier Díez (PP), tots ells moderats pel periodista cultural de RNE, José María Carrasco

El debat ha aplegat un centenar de persones i ha estat dividit en cinc blocs, començant pel model de cultura per a la ciutat que proposa cada grup polític. El candidat del PSC, David Quirós, i actual tinent d'alcaldia de cultura, ha defensat el model que ha anat creant l'Ajuntament en els darrers anys destacant sobretot que "cal seguir creixent en equipaments i en cultura de proximitat". La candidata d'ERC+EUiA, Sílvia Casola, número 2 de la llista republicana, ha començat la seva intervenció recordant que "defensem un model de cultura pensat en la gent de L'Hospitalet i no a cop de talonari com s'ha fet" i ha avançat que "si governem pensem doblar el pressupost de cultura, també projectant un gran teatre auditori de ciutat". El candidat de Ciutadans, Jaume Mestre ha incidit que cal donar l'oportunitat a tots els veïns de la ciutat i sobretot a qui no pot accedir-hi per diferents raons: "La gent de L'Hospitalet ha d'accedir a la cultura no només com espectadors, sinó també com creadors". El candidat de L'H en Comú Podem, i alhora alcaldable, Manuel Domínguez, ha recordat que el pressupost de cultura, el 6% del pressupost municipal, "és el més baix de les ciutats del nostre entorn i que és imprescindible augmentar-lo". Sobre el model de ciutat, Domínguez ha demanat la reobertura immediata de la Biblioteca de Santa Eulàlia i que Albert Germans es converteixi en un equipament per al barri de Sant Josep. Javier Díez, candidat del Partit Popular, creu que cal "estendre l'oferta cultural per tots els barris de la ciutat", i cal "l'ampliació del Pla Especial de Patrimoni Arquitectònic (PEPA) per protegir els nombrosos edificis singulars de l'Hospitalet".

El segon bloc del debat ha anat sobre si la ciutat de Barcelona fa ombra a l'Hospitalet en matèria de cultura. Manuel Domínguez creu que perquè no sigui així "cal dotar de més recursos per generar més cultura"; Sílvia Casola ha exposat que cal "aprofitar més la centralitat de l'Hospitalet i que, per tant, s'ha d'anar acompanyats de Barcelona"; Javier Díez ho veu com una oportunitat i "s'han de fer coses que no faci Barcelona"; Jaume Mestre ha assenyalat que "no té sentit competir amb Barcelona en matèria cultural"; i per últim David Quirós creu que "Barcelona en si és una oportunitat i que cal seguir treballant en l'àmbit metropolità per potenciar encara més la cultura", recordant que a "L'Hospitalet es fan uns 60 festivals amb una clara indecència metropolitana".

La cultura en perspectiva de gènere també ha estat un dels punts del debat. El representant de Ciutadans, Jaume Mestre, no creu que s'hagin de fer polítiques en perspectiva de gènere, "perquè en cultura ja les tenim en tots els àmbits. La cultura de la ciutat està ben representada". El popular Javier Díez s'ha preguntat "per què ha d'haver-hi gènere a la cultura?", per ell "tant és qui la faci, si homes o dones, i persones amb tota diversitat". Manuel Domínguez apunta "cal incorporar molt més aquesta visió de gènere, sobretot en el programació cultural", recordant que el teixit cultural "sí que té ja incorporada aquesta visió". El socialista David Quirós ha recordat que "la responsabilitat de la institució és donar aquesta visibilitat, en totes les formes, amb diversitat i amb diferents visions d'entendre el gènere". Ha tancat aquest bloc la republicana Sílvia Casola indicant: "cal promocionar la presència de les dones en totes les expressions culturals i que s'ha d'aplicar una mirada feminista".

Els Centres Culturals han centrat el quart bloc iniciat per David Quirós destacant que "tenim a la ciutat Centres Culturals de referència com Bellvitge i la Bòbila i que s'han de millorar altres com el de Sant Josep". Per a Quirós, actualment en aquest sentit "tenim el dèficit que el jovent s'hi acosta poc als centres i cal atraure nous públics". Sílvia Casola ha estat clara en aquest sentit anotant que cal canviar la gestió dels centres culturals i millorar els equipaments "n'hi ha que fan pena i s'han obert de nous a Sant Josep, el Centre i millorar el de la Florida". Jaume Mestre de Ciutadans ha recordat que "s'han adaptat a totes les persones i sobretot obrir en nous horaris"; el comú Domínguez ha donat la xifra que a la ciutat s'inverteix 55 € per persona/any, lluny d'altres ciutats: "augmentant això tindrem millor dotats els espais", i per últim Javier Díez creu que aquests espais "han de ser dignes".

En el bloc de conclusions, també amb pregunta del públic, els candidats han finalitzat, en general, manifestant que la ciutat ha de ser "més diversa culturalment" (Partit Popular); que "tota la població ha de poder fer cultura, tant consumidors com creadors" (L'H en Comú Podem); que la cultura "ha de ser una eina d'inclusió i manifestació de la diversitat de la ciutat" (Ciutadans); que "per estimar L'Hospitalet culturalment, cal conèixer-la" (ERC + EUiA); i que la cultura "ens ha de permetre reconèixer-nos, cal fer més esforços perquè estigui al carrer, a les escoles, als centres culturals i posar-la a l'abast de la gent, en totes les expressions".

Volem fer una trobada plena de reflexions, converses i temps per escoltar. Apostem per establir una fórmula amb dues parts ben diferenciades que pugui aportar dades, propostes i apostes per part de cada partit amb un únic objectiu: que el públic, la ciutadania, conegui els eixos que cada formació vol establir per les polítiques culturals de l'Hospitalet.

Han col·laborat en l’organització d’aquest debat el Distrito, Palosanto i l’Auditori Barradas.

Tags: