Actualitat | APGCC

Data de publicació: 23-03-2023

L'APGCC celebra el seu 30è aniversari durant tot el 2023 amb diferents activitats i visibilitza la professió amb la primera edició dels Premis de la Gestió Cultural

L'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) celebra el seu 30è aniversari durant el 2023 promovent un any de la gestió cultural on es doni visibilitat a la professió que hi ha darrere la cultura.
Data de publicació: 23-03-2023
Aquest 2023 l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) celebra el seu 30è aniversari i vol promoure un any de la gestió cultural, amb l'objectiu de donar a conèixer a la societat què és i què fa la gestió cultural com a professió. Un moment per parlar amb profunditat de professió, sense gèneres, mostrant tot el seu potencial i posant cares als projectes per fer saber a tothom que darrere la cultura, hi ha la professió.

Alguns dels objectius que no ha perdut l'APGCC des del seu naixement l'any 1993 són els de millorar la qualitat en l'exercici de la professió de la gestió cultural, dinamitzar el mercat laboral dels gestors i gestores culturals, aconseguir la màxima representativitat de la professió ampliant la quantitat i la pluralitat dels socis i sòcies, assolir el reconeixement dels gestors i gestores culturals en relació amb la seva importància en la realitat cultural o promoure el debat i la reflexió sobre temes d'interès col·lectiu en el camp de les polítiques i de la gestió cultural a Catalunya.

Amb tot això, s'ha creat una campanya per donar visibilitat a la professió aprofitant el 30 aniversari de l'associació, amb el lema Darrere la cultura, la professió, que gira al voltant d'un spot on participen diferents professionals de la gestió cultural, per remarcar i transmetre el missatge que la gestió cultural és darrere de tots els projectes culturals i espectacles. 

A més, des de l'APGCC s'han organitzat un seguit d'accions durant tot el 2023 aprofitant la celebració dels 30 anys per reivindicar la professió i visibilitzar el rol del gestor/a cultural, molt invisible per naturalesa dins del sector.


PROGRAMA DEL 30È ANIVERSARI
Durant tot el 2023, s'han organitzat diferents accions i activitats específiques des de l'associació per celebrar aquest 30è aniversari:

Festa de commemoració dels 30 anys
El 8 de juny se celebrarà al Pati Manning del Centre d'Estudis i Recursos Culturals (CERC) l'acte oficial de celebració del 30è aniversari de l'associació amb concerts, photocall, parlaments reconeixent als socis fundadors, etc.

Edició de l'anuari dels 30 anys
Edició d'una revista a tall d'anuari que inclourà un petit recull històric amb imatges i documentacions de l'arxiu de l'APGCC i material exclusiu dels 30 anys.

Veus de la gestió cultural
Diferents professionals de la gestió cultural participaran en un projecte per crear una línia editorial específica escrivint diversos articles d'opinió sobre temes com els convenis, el gènere, festivals, llibres, etc. i que s'aniran publicant a diferents mitjans de comunicació.

Acceleradora de Projectes Culturals
Convocatòria per afavorir la professionalització i la innovació dels projectes del sector cultural que es va obrir durant els mesos de gener i febrer de 2023. Actualment, s'està treballant en les propostes presentades per triar quins projectes formaran part de la primera edició de l'Acceleradora de Projectes Culturals (APC), el nou programa d'acompanyament en el procés de creixement de projectes culturals.

La Cultura a Debat
Durant el mes de maig se celebraran diferents debats oberts al públic sobre cultura i polítiques culturals amb representants de les diferents forces polítiques arreu del territori.

PRIMERA EDICIÓ DELS PREMIS DE LA GESTIÓ CULTURAL
Aprofitant l'any de la gestió cultural, des de l'APGCC s'han creat els Premis de la Gestió Cultural. La gala de lliurament d'aquesta primera edició dels premis tindrà lloc el vespre del dilluns 23 d'octubre de 2023  a les 19:30h a la Sala Paral·lel 62 de Barcelona.

Es lliuraran 5 premis, un per cada categoria escollida: 
  • Premi Gestió Cultural, que es donarà a projectes o propostes que facin una important aportació al sector en termes de sostenibilitat.
  • Premi Internacional, que premiarà projectes o persones que, havent nascut a Catalunya, hagin tingut una forta repercussió a l'estranger o bé projectes o persones que, des d'un marc extern, han fet una notable contribució al sector cultural de Catalunya.
  • Premi Revelació, premiarà projectes o entitats que hagin produït, editat o estrenat projectes dins del període comprès entre l'1 de gener de 2022 i el 31 de desembre de 2022.
  • Premi Impacte, que premiarà projectes que hagin generat un impacte notori al seu entorn, sigui en l'àmbit social, cultural o de creació de comunitats.
  • Premi Trajectòria, es donarà a una persona o entitat seleccionada exclusivament per la seva contribució al sector.
En aquesta primera edició dels Premis de la Gestió Cultural, tres de les categories seran triades per un comitè seleccionador que triarà 3 projectes finalistes i un jurat que s'encarregarà de votar el projecte guanyador, a excepció del Premi Gestió Cultural, en el qual tothom pot presentar candidatura i exclusivament la base social de l'APGCC en pot triar el guanyador.

D'altra banda, el Premi Trajectòria de la Gestió Cultural estarà destinat a un/a professional referent triat exclusivament per la Junta Directiva de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya.

L'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) es va fundar l'any 1993 amb l'objectiu d'esdevenir un punt de trobada i la plataforma de representació i reflexió dels professionals de la gestió cultural de Catalunya. Des de llavors, s'ha anat consolidant com una organització de referència en el sector cultural i com altaveu dels/les professionals de la gestió cultural a Catalunya.

Actualment, està formada per més de 750 professionals procedents de diversos àmbits, com ara les arts escèniques, arts visuals, patrimoni, docència o administracions i serveis públics.

#30anysAPGCC #DarrereLaCultura

Tags: