Jornada. Museus i ODS
Del 9 de maig al 19 de desembre de 2022
Data de publicació: 06-07-2022
L’any 2015, les Nacions Unides van aprovar els disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que conformen l’Agenda 2030, per garantir -d’una manera global- la vida al nostre planeta. L’agenda s’organitza en cinc grans àrees temàtiques, per a les quals la comunitat internacional s’ha proposat assolir unes fites i indicadors. Aquestes àrees o eixos són: Persones, Planeta, Pau, Partenariat i Progrés. En aquesta ambiciosa agenda s’aborden problemàtiques com la pobresa, la fam, la pau, la salut, la igualtat de gènere, l’educació, les desigualtats, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats i els territoris, l’energia, el consum o la producció.
Com afecta això els museus?
La 34a Assemblea General de l’ICOM va reconèixer la importància dels museus per conformar i crear un futur sostenible mitjançant les seves programacions.
Els museus –definits en el Pla de Museus 2030 com a espais de participació i transformació social i per a la promoció de la consciència social i ambiental– són les institucions responsables de preservar la memòria i de posar el coneixement acumulat al servei de la reflexió i la construcció de futurs desitjables. Mitjançant les polítiques, els projectes i les activitats, poden jugar un paper primordial en conscienciar de la necessitat de canviar la manera de relacionar-nos amb el territori i amb totes les formes de vida; per fer comprendre que l’agressió continuada que estem infligint a la natura té conseqüències per a la Humanitat, i que el respecte cap a la vida rau en la importància de teixir relacions amb la proximitat. Hem de canviar els relats i les temàtiques de les agendes per fer els museus més inclusius, més participatius, més solidaris, més respectuosos amb l’entorn.
L’Associació de Museòlegs de Catalunya proposa una formació per aprofundir en cadascun dels cinc grans eixos en els quals s’agrupen els ODS, i per reflexionar sobre com poden actuar els museus per aconseguir portar a terme aquests objectius. A través de cinc càpsules, diversos especialistes ens acostaran a les principals emergències i, a través d’una sessió pràctica, es posaran en comú les problemàtiques i pensaran estratègies per traslladar aquests objectius a l’estructura i els relats dels museus. Les sessions es portaran a terme en format presencial a diferents museus de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Mallorca. La presentació a càrrec d’un especialista es podrà seguir en línia.
Estructura de les sessions
Les sessions tenen com a objectius:
- Fer que qui treballa als museus es familiaritzi amb els ODS i vegi les possibilitats de lligar-los a les seves pràctiques internes i externes.
- Donar eines per vincular les activitats dels diferents museus amb alguns dels ODS.
- Pensar en els reptes i les oportunitats de la societat a partir de l’Agenda 2030, per crear més valor públic.
- Treballar per reduir l’alt grau de consum d’energia i de producció de residus que generen les nostres institucions.
- Aprofundir en la força que té la societat, mitjançant la seva participació, per imaginar i dissenyar un futur sostenible per a tothom.
Cada sessió tindrà dues parts. S’iniciarà amb un diàleg entre una persona experta en l’eix temàtic que s’aborda i la representant del museu que acull la sessió, moderada per una persona de la Junta de l’AMC. Aquesta primera part es podrà seguir de manera presencial, o per streaming, i tindrà una durada aproximada de 45 minuts.
La segona part de la sessió, que tindrà una durada de 45 minuts més, consistirà en un taller o una taula rodona amb els participants presencials entorn de les possibilitats que tenen els diversos museus de portar a terme accions i activitats al voltant de l’eix d’ODS que es treballa.
Museus i ODS. Persones
9 de maig, 11.30 h. Museu de la Vida Rural. L’Espluga del Francolí.
Catalina Gayà, professora Lectora Serra Hunter del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura (UAB).
Sessió conduïda per Gemma Carbó, Directora del Museu de la Vida Rural i Joan Vicens, president de l’AMC.
Museus i ODS. Planeta
13 de juny, 11.30 h. Museu Marítim de Barcelona.
Carles Castell, ecòleg.
Sessió conduïda per Mireia Mayolas, cap de l’Àrea d’Educació i Activitats i Norma Vélez, vicepresidenta de l’AMC.
Museus i ODS. Partenariat
19 de setembre, 11.30 h. Museus de la Pesca. Palamós.
Marina Gay, directora de CATESCO.
Sessió conduïda per Miquel Martí, director del Museu de la Pesca.
Museus i ODS. Prosperitat
14 de novembre, 11.30 h. Museu Marítim de Mallorca.
Cooperativa Bauma.
Sessió conduïda per Albert Forés, vocal de la Junta de l’AMC, i la Cooperativa Bauma.
Museus i ODS. Pau
19 de desembre 2022, 11.30 h. Museu Comarcal de Cervera.
Maider M h. araña, Directora de la Fundació Baketik.
Sessió conduïda per Carme Bergés, directora del Museu Comarcal de Cervera, Damià Amorós i Txema Romero, vocals de la Junta de l’AMC.
Preu associats/des a l'AMC: gratuït
Preu no associats/des: 50€/15 € sessions individuals
Inscripcions al correu: amc@amc.cat
Organitza Associació de Museòlegs de Catalunya