Agenda | Museus i patrimoni

13-07-2022 fins al 15-07-2022

Jornada. Els Museus i el Patrimoni en el Territori. Museus i Sostenibilitat

Del 13 al 15 de juliol, Universitat de Lleida
13-07-2022 fins al 15-07-2022
Localització: Universitat d'estiu de Lleida
Data de publicació: 05-07-2022
La Universitat de Lleida (UdL) i la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran volen donar continuïtat a la col·laboració encetada en l’edició dels cursos de la Universitat d’Estiu 2012 amb l’objectiu de facilitar formació en qüestions de museus i centres patrimonials als professionals i a les persones interessades, així com crear espais de trobada i debat entorn d’aspectes patrimonials rellevants i d’actualitat.

L’edició d’enguany s’endinsarà a analitzar la sostenibilitat i l’Agenda 2030 des de l’òptica concreta de la cultura, el patrimoni i els museus; conèixer bones pràctiques i casos concrets d’aplicació d’accions sostenibles i d’integració dels Objectius de Desenvolupament Sostenible; explorar els vincles entre els museus i el territori en clau de sostenibilitat, i ajudar a plantejar accions de futur sostenibles en el si dels museus.

Curs adreçat a estudiants dels graus en Història de l’Art, Història, Geografia, Administració i Direcció d’Empreses i Turisme; a estudiants de màster; a professionals i tècnics de museus i centres patrimonials; a professionals i tècnics d’ajuntaments, consells comarcals i altres institucions de l’àmbit del patrimoni i del turisme, i a professionals i empreses turístiques. I, en general, a totes les persones interessades en la difusió i la gestió del patrimoni i els museus.

Llengües d’impartició: Català i castellà.
Espai: Les sessions de dimecres 13 i dijous 14 s'impartiran al Campus de Cappont de la Universitat de Lleida, i la del divendres 15, a Ginestarre (Pallars Sobirà).
Observacions: Les sessions de dimecres i de dijous també es podran seguir en línia. Si qüestions logístiques o sanitàries impedissin fer la sessió de divendres a Ginestarre (Pallars Sobirà), es desenvoluparia al campus de Cappont de la UdL.
Coordinació: Carme Bergés Saura (Departament d’Història de l’Art i Història Social de la UdL) i Àngel Galobart Lorente (Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran)
Equip docent: Ruth Bagan Pérez (Museu Nacional d'Art de Catalunya), Júlia Barba i Miralpeix (Consultoria Irbis), Núria Bigorra Caro (enginyera), Mar Campanero Sala (Ajuntament de Barcelona), Gemma Carbó Ribugent (Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla), Anna Carbonell Martí (Honu Projects), Anna Feu i Jordana (Godoy Arquitectura), Marc Garriga Luján (Parc Natural de l’Alt Pirineu), Maria José Gracia Tarragona (Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya), Taína López Cruz (Alisis Cultural), Alfons Martinell Sempere (director honorífic de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació).
Durada: 15 hores.
Preu Estudiantat, PAS i PDI de la UdL: 41,51 €
Preu general: 67,50 €

Programa
Dimecres 13
09.00-09.30 h Inauguració del curs. Carme Bergés i Àngel Galobart
09.30-14.00 h Objectius de Desenvolupament Sostenible des de la perspectiva cultural i local.
Sessió teòrica i dinàmica de treball. Taína López i Alfons Martinell
16.00-18.00 h Educació cultural per a la sostenibilitat. Gemma Carbó

Dijous 14
09.30-11.30 h Conservació preventiva i sostenibilitat en l'àmbit dels museus. Ruth Bagan
12.00-14.00 h Museus i exposicions sostenibles. Júlia Barba i Mar Campanero
16.00-18.00 h Taller pràctic sobre conservació preventiva i sostenibilitat. Maria José Gracia

Divendres 15
10.30-11.30 h La sostenibilitat, entre la natura i la cultura
Visita a Casa Bringué de Ginestarre (Pallars Sobirà)
L’objectiu de la visita és conèixer un projecte patrimonial a l’alta muntanya i com es planteja la seva sostenibilitat.
12.00-14.00 h Taula rodona: La sostenibilitat en l’àmbit del patrimoni natural i cultural.
Marc Garriga: El turisme sostenible als espais naturals.
Anna Feu: La sostenibilitat en l’arquitectura patrimonial contemporània.
Anna Carbonell: Certificació sostenible Biosphere.
Núria Bigorra: Sostenibilitat i món local.

Tags: