Els drets culturals. Cap a una nova generació de polítiques públiques
Dijous 10 de març a les 18 h, a l'Auditori del Cercle d'Economia
10-03-2022 fins al 10-03-2022
Localització: Auditori del Cercle d'Economia
Localització: Auditori del Cercle d'Economia
Data de publicació: 08-03-2022
Acte de presentació de l’informe de la Fundación Alternativas “Els drets culturals. Cap a una nova generació de polítiques públiques”, a càrrec dels seus dos autors: Alfons Martinell i Beatriz Barreiro, el proper dijous 10 de març a les 18h, a l'Auditori del Cercle d'Economia. (Cal confirmar assistència al correu secretaria@cercledecultura.org)
Després de la presentació de l’estudi, hi haurà una conversa amb Laurence Cuny, Jordi Pascual i els autors de l’informe.
Els autors de l’informe:
- Alfons Martinell: Director honorífic de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals de la Universitat de Girona. Membre del Consell Assesor de l’”Observatorio de Cultura y Comunicación de la Fundación Alternativas” i codirector de la Càtedra Pau Casals de Música i Defensa de la Pau i dels Drets Humans.
- Beatriz Barreiro: Doctora en Drets Humans i professora titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la URJC. Co-dirigeix el projecte “Culture and Human Rights” (https://humanrightsandculture.wordpress.com/).
Les persones que participaran en el diàleg:
- Laurence Cuny és una advocada especialitzada en drets humans, formada a l’Institut Universitari d’Alts Estudis Internacionals de Ginebra. Va treballar a l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats. Consultora experta davant la Relatora Especial de les Nacions Unides a l’esfera dels drets culturals per a l’elaboració de l’informe de 2014 sobre “L’impacte de la publicitat i el màrqueting sobre el gaudi dels drets culturals”. És membre del col·lectiu internacional Art Rights Advisors, del grup de treball Arts Rights Justice per Europa i de l’Observatori de la llibertat de creació de França.
- Jordi Pascual és el Coordinador de la Comissió de Cultura de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU). Professor de Gestió i Polítiques Culturals de la Universitat de Girona i la UOC. Gestor cultural i activista en polítiques culturals i desenvolupament local. Ha investigat sobre la cultura quart pilar del desenvolupament i la seva relació amb els drets culturals. Té una gran experiència en relacions culturals internacionals.
Sobre l’informe
A les darreres dècades estem assistint a un cert tipus d’esgotament en els models de polítiques culturals públiques que van sorgir després de la Segona Guerra Mundial i que s’han anat mantenint fins a l’actualitat amb poques alteracions importants. Aquestes polítiques culturals, que podríem anomenar clàssiques, procedeixen dels plantejaments de l’Estat nació, on des d’una perspectiva il·lustrada i edificant situaven al centre la defensa d’una certa visió de la cultura com a servei institucional al costat de la instrucció pública i el patrimoni, amb una certa concepció paternalista i protectora més que no pas en el reconeixement de l’exercici de drets per part de la ciutadania. Aquest plantejament no considera la cultura com un dret fonamental de les persones, com es pot observar a la majoria de tractaments de la cultura en marcs legislatius a nivell general i més concretament en tot el procés de democratització espanyol.
L’objecte d’aquest informe és proposar algunes reflexions, orientacions i recomanacions perquè les polítiques culturals espanyoles tinguin en compte el respecte i la promoció dels principis establerts en aquests instruments i els desenvolupaments internacionals. Es tracta d’aprofitar el potencial dels drets culturals, i més concretament del dret a participar en la vida cultural (DPVC) per al desenvolupament de polítiques culturals d’acord amb les necessitats dels temps que corren.