Agenda | Gestió cultural

16-12-2021 fins al 16-12-2021

Quarta i última sessió del CoNCA_Lab 2021, dedicada a les experiències de sostenibilitat en l’àmbit cultural

Dijous 16 de desembre d'11 a 13.30 h al Teatre de Tarragona
16-12-2021 fins al 16-12-2021
Localització: Teatre de Tarragona
Data de publicació: 02-12-2021
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha impulsat aquest 2021 el CoNCA_Lab, un nou espai per a l'intercanvi d'experiències i eines de creació i gestió cultural adreçat als professionals del sector, que s'ha desenvolupat amb quatre sessions a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, retransmeses en directe a través de Zoom. La iniciativa promou un nou format de diàleg transversal entre creadors i gestors de diferents disciplines, a partir de la posada en comú d'eines i estratègies per enriquir la pràctica professional i aprendre col·lectivament.

La visió mediambiental, un repte pendent
Després de les tres taules dedicades a experiències de complicitat, d’adaptació, de retorn i de gratificació de l'activitat cultural, a la darrera sessió de l’any 2021, prevista el 16 de desembre a Tarragona, la sostenibilitat serà la protagonista. El CoNCA torna a posar el focus en un tema que ja va analitzar el 2020 amb l’informe Lideratge mediambiental en el sector cultural i creatiu català, impulsat amb l’ICEC amb l’objectiu d’accelerar la transició ecològica a Catalunya. Aquesta innovadora eina de diagnòstic, ja aplicada amb èxit al Regne Unit, va obtenir una imatge prou fidel de l’estat en què es troba el sector cultural català pel que fa a actituds, coneixements i implementació d’estratègies sostenibles i acció climàtica: només el 36% de les organitzacions culturals catalanes disposen d’un pla d’actuació mediambiental i tan sols el 14 % l’han actualitzat.

Sostenibilitat al sector cultural i creatiu. Quines formes té i com l’afecten?
Com afecta la sostenibilitat al sector cultural i creatiu? Quin paper poden jugar l'art i la creativitat en aquest àmbit? La incorporació d'un plantejament sostenible en la cultura passa no només per establir bones pràctiques mediambientals, sinó també socials i de governança. Implica també parlar de coherència amb una manera de fer que respecti els demés, de fomentar la diversitat, la igualtat i la inclusivitat, d’aprofitar els recursos, de promoure la col·laboració i la coproducció, i d’erradicar la precarització.

Com en les anteriors sessions, els participants conversaran per parelles: Cels Piñol, autor, editor i creador de la sèrie Fanhunter, amb Prisca Villa, artista i actriu del col·lectiu Kamchatka; Xavi Puig, realitzador audiovisual (Elsabeth Produccions), amb Jordi Panyella, editor (Pol·len edicions); Blai Marginedas, gestor cultural i coordinador del Festival Festus, amb Cesk Freixas, cantautor; Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, amb Roberta Genova, creadora i fundadora de la performance participativa La Città Infinita. En les quatre converses analitzaran experiències de sostenibilitat abordades des de diverses perspectives: la mediambiental, l’econòmica, la social i la psicològica, per identificar què s’està aplicant ja en els seus àmbits, per mirar d’aplicar-ho en els demés. El públic present a l'acte i l'audiència digital també podran participar en la sessió, moderada per Marta Domènech, consultora i gestora cultural, sòcia-treballadora de la cooperativa La Taula. La dinamització i moderació de la participació en línea serà a càrrec de la periodista Marta Berenguer.

Equip curatorial
El Consell ha encarregat a un equip curatorial, format per Quim Bigas, Lau Delgado, Jordi Novell, Emma Quadrada i Maria Thorson, el disseny d’aquest nou format, la selecció de continguts i de participants que responguin a les preocupacions, les dificultats i els reptes que afronten el món de l'art i la cultura.

Tags: