Història

Des de 1993 fent xarxa

La història de l'APGCC

L’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya va néixer l’any 1993 a Barcelona, de la mà d’un grup de persones postgraduades en Gestió Cultural de la Universitat de Barcelona. Aquí trobaràs un petit resum de la història de l’entitat.

1

1993 – Neix l’Associació

Un grup de postgraduats en Gestió Cultural de Catalunya formen l’APGCC, com a Associació de Postgraduats en Gestió Cultural de Catalunya, i organitzen les primeres activitats.

Any 1993
3

1996 – Canvi de nom

Després de l’elaboració del primer pla estratègic de l’associació, que determina els objectius i línies de treball, l’associació passa a anomenar-se ‘Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya, i s’obre a tots els professionals, no només postgraduats.

Any 1996
8

2001 – Primer Simposi i col·laboració en el Llibre Blanc

L’APGCC organitza el 1r Simposi en Gestió Cultural: Ètica i intervenció cultural, sobre gestió cultural. A més, l’associació participa en l’elaboració del Llibre Blanc de les Indústries Culturals. L’Associació es va consolidant dins del sector des del 1996, a través de publicacions sobre la professió: La gestió cultural, una nova professió a debat, l’organització de les primeres jornades Professió: Gestió Cultural i presentacions de l’associació arreu del territori. Es posa en marxa un cens de gestors/es culturals.

Any 2001
11

2004 – Debats sobre polítiques culturals

S’inicia l’organització de debats sobre Polítiques Culturals a Catalunya, que encara avui organitzem al voltant de diferents convocatòries d’eleccions.

Any 2004
17

2010 – Nous Estatus

Entren en vigor els nous Estatuts de l’APGCC. A més, s’inaugura un cicle de dinars-tertúlies sobre temes d’actualitat del sector cultural. L’APGCC col.labora en l’Informe Anual sobre l’Estat de la Cultura del CoNCA.

Any 2010
18

2011 – Guia de Bones Pràctiques de la Gestió Cultural en català

L’APGCC publica la Guia de Bones Pràctiques de la Gestió Cultural en català, que avui ja s’ha traduït al castellà, anglès i basc.

Any 2011
22

2015 – Neix el XOC

Se celebra la primera edició de la jornada XOC (Xarxa, Oberta i Comunitat), una jornada professional que té com a objectiu crear un espai de debat i reflexió a l’entorn de la gestió cultural.

Es produeix i es coordina el Programa formatiu per a entitats professionals culturals de Gràcia; Eines per a la planificació, la gestió i la comunicació de projectes culturals, encarregat per el Districte de Gràcia i Barcelona Activa, i es consolida una col·laboració en ferm per a properes edicions del programa.

Any 2015
23

2016 – Neix l’Enllaç

Realització de la primera edició de l’Enllaç, una jornada de networking organitzada en col·laboració amb l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APdC), Associació de Teatre per a Tots els públics (TTP, Associació de Professionals del Circ (APCC) i l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC). A més, l’Associació inicia la redacció d’un pla estratègic a fi de repensar l’entitat. Es publica la Caixa d’eines per al desenvolupament de públics fruit de la recerca del grup de treball sobre audiències creat al 2014 per persones sòcies.

Any 2016
24

2017 – Nou pla estratègic

Es finalitza el nou Pla Estratègic de l'APGCC. El 14 de desembre de 2017 es renova la Junta Directiva de l'APGCC, compromesa amb les línies de treball i els objectius especificats al nou pla estratègic.

Any 2017
25

2018 – Obrim comissions. Les persones sòcies al centre

S’obren comissions de treball formades per persones sòcies Es crea el programa de mentoria ImpulsAcultura

Any 2018
26

2020 – Aposta pel creixement

Es consolida el programa de mentoria i s’aposta pel creixement de l’entitat, la Junta Directiva inverteix econòmicament en un procés de transformació digital de l’entitat , renovant la gestió interna i incrementant els recursos humans

Any 2020