Innovació social i ciutadana a la gestió cultural i museus
Detall Formació
Laia Sánchez | Data d'inici 05/03/2025 | Inscripció Tancada | Sense places disponibles
Descripció

Curs presencial al CITILAB (Pl. de Can Surís, s/n, Cornellà del Llobregat)
Dimecres 5, 19, 26 de març, i 9 d'abril, de 16 h a 20 h (primera sessió) i de 16 h a 19 h (restants)


Formació dissenyada per explorar i integrar la innovació social al sector cultural i museístic. Aquesta iniciativa, a càrrec de Laia Sánchez, Xavi Collell i Pep Marès, posa l’èmfasi en la cocreació i l’activació d’ecosistemes d’innovació, obrint la porta a noves formes de gestionar i dinamitzar els espais culturals i els museus.


Objectius de la formació: 


- Capacitar professionals per integrar processos d’innovació social als seus projectes i institucions.

- Capacitar els professionals per integrar processos d’innovació social en la gestió cultural.

- Fomentar la cocreació i la participació ciutadana en els espais culturals.

- Desenvolupar estratègies per activar ecosistemes d’innovació dins dels museus i projectes culturals.


Els continguts que s’aboradaran:


  1. Introducció a la innovació social i ciutadana
    • Conceptes clau i tendències en el sector cultural.
    • Casos d’estudi i bones pràctiques.
  2. Comunitat i cocreació
    • Estratègies per a la implicació de comunitats en projectes culturals.
    • Disseny participatiu i facilitació de processos col·laboratius.
  3. Disseny i implementació de projectes innovadors
    • Desenvolupament de prototips i experimentació.
    • Eines digitals i metodologies per a la gestió de la innovació.
  4. Mentoria i seguiment
    • Suport per a la implementació efectiva dels aprenentatges en projectes concrets.

Metodologia:

Metodologia aplicada: Aprenentatge basat en casos reals i resolució de reptes pràctics.

- Mentoria personalitzada: Acompanyament durant i després del curs per garantir l’aplicació real dels coneixements.
Creació d’una comunitat de pràctica: Un espai de suport mutu i intercanvi continuat entre professionals.

- Innovació en la gestió cultural: Incorporació de noves eines d’avaluació i cocreació per a projectes més eficients i sostenibles.


La formació està dissenyada per a un grup de 10 professionals, garantint així una atenció personalitzada i oferint un ambient col·laboratiu i personalitzat, ideal per a explorar noves perspectives i transformar la gestió cultural a través de la innovació social.


Aquest curs és una oportunitat única per a professionals que vulguin impulsar els seus projectes i institucions amb metodologies innovadores i col·laboratives.


Programa LabCultura 360

 

Aquest curs forma part del programa LabCultura 360 – Innovació i formació aplicada per a la gestió cultural, una nova proposta formativa fruit de la col·laboració entre l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC), l'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) i el CITILAB. Aquesta iniciativa neix de la creixent demanda de formació pràctica i la necessitat d'enfortir les xarxes de professionals del sector, permetent-los intercanviar coneixements i aplicar noves metodologies en els seus projectes.

Coneixement

Per assegurar una formació pràctica i alineada amb les necessitats reals del sector es requereix: 


- Els participants hauran de tenir coneixements en gestió cultural, i museus.

- Tenir identificat un projecte i/o repte a treballar al curs. 

- Compromís amb la participació activa. 

Badges i certificacions
Aquesta formació és presencial.
Les persones que assisteixin al curs rebran un certificat d'assistència del mateix, on s'indicarà la data i la durada de la formació.
Participen
Laia Sánchez
Forma part del Citilab des del 2008 on actualment és la responsable del Col·laboratori a través del qual explora xarxes i comunitats per activar l’ecosistema d’innovació ciutadana entorn de reptes. També és part de l’equip que treballa per impulsar la millora de la qualitat dels Treballs de recerca a Batxillerat i a la ESO. D’altra banda, és membre del grup motor del Colaboratorio IC que promou la innovació ciutadana. Anteriorment, ha estat responsable de projectes europeus del Citilab (Vision Project, iCity, Pelars, JamToday, Mind the Gap i Future DiverCities), en els quals vaig dissenyar i implementar experiències i mètodes propis dels laboratoris ciutadans, living labs i processos de cocreació. És professora associada a la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des de l’any 2007.
Xevi Collell
Xevi Collell és llicenciat en Història, graduat en Dret, postgrau en Transformació digital i màster en Gestió del patrimoni cultural i museologia per la Universitat de Barcelona. Des del 2014, dirigeix equipaments culturals amb un enfocament centrat en la co-creació, la participació, l’impacte i l'eficiència. La seva experiència internacional inclou una etapa a Mèxic, on va treballar a l'Institut Nacional d’Antropologia i Història i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, liderant programes de participació per a la conservació del patrimoni cultural de les comunitats maies del Yucatán. Del 2019 al 2022, va ser investigador al Smithsonian Institution del Estats Units en l’àmbit de la sostenibilitat cultural. Actualment, és el director de l’Espai Cràter d’Olot, un science center de darrera generació, i és també investigador predoctoral a la Universitat de Girona, on centra la seva recerca en la cocreació i el servei públic.
Pep Marès
Llicenciat en Història per la Universitat de Girona, Màster en gestió i comunicació Cultural per la Universitat de Barcelona i Community Manager per l'AERCO, amb més de 20 anys d'experiència en la gestió cultural. La seva trajectòria professional transcorre entre l'empresa privada i la gestió cultural participant en projectes de retorn social corporatiu, patrocini i desenvolupament de projectes d'estratègia de posicionament de marques i entitats. El 2015 funda Adhoc Cultura, empresa especialitzada en estratègia, innovació cultural i educativa i en la transformació digital d'institucions culturals.
Preguntes Freqüents
Quan rebré l'enllaç per a connectar-me a la formació online?

Les persones inscrites rebran per correu electrònic l'enllaç amb la invitació i les instruccions d'accés abans de l'inici de la sessió. Normalment, s'envia entre 6 i 24 h abans de l'inici de la formació.

Amb quina plataforma s'imparteixen les formacions online?

Les activitats online normalment s'imparteixen de manera virtual a través de la plataforma Google Meet. En cas que no sigui aquesta aplicació, s'especificarà la plataforma a la informació del curs.

Necessito instal·lar-me alguna aplicació per a connectar-me?

En cas que l'aplicació s'imparteixi amb Google Met, no cal instal·lar-te res si et connectes a través de l'ordinador. T'enviarem un enllaç per correu electrònic i només t'hi has de connectar. Només en cas que et connectis a través del mòbil t'hauràs d'instal·lar l'aplicació de Google Meet o GMail prèviament.

Necessito càmera i micròfon per a fer les formacions online?

Per a les formacions online recomanem sempre disposar de càmera i micròfon per a connectar-se a les sessions. Tot i que no és obligatori, és més fàcil per a la persona que imparteix la formació empatitzar i connectar amb les cares que amb una pantalla negra. El micròfon acostuma a estar mutejat i només caldrà que l'obris per a intervenir.

Quin certificat obtindré quan acabi el curs?

En cas que hagis assistit a la totalitat del curs, un cop finalitzat, pots sol·licitar a través de correu electrònic un certificat d'assistència de la formació, on s'especifiquen les dates, el títol de la formació i el número d'hores.


Les persones que no es connectin a la sessió a l'hora i data acordades no podran sol·licitar aquest certificat.

On es fan les formacions presencials?

Habitualment les activitats presencials es realitzen a Barcelona, al CERC (Centre d'Estudis i Recursos Culturals), al carrer Montalegre 7. Si no es realitza en aquest espai s'indicarà a on al cos de la descripció

Quan rebré l'enllaç per fer la formació online?

La informació pràctica de cada formació, inclòs l'enllaç de connexió de les formacions onlines, s'envia el dia abans de l'inici del curs