Taula Rodona. Cap a un conveni col·lectiu propi en cultura
Utopia o realitat?
Detall Jornades Culturals
Marc Vilanova | Data d'inici 28/02/2023 | Inscripció Tancada | Sense places disponibles
Descripció
Activitat presencial. 
Dimarts 28/02, 18 h. Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona (La Rambla 7). 

L'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya organitza una taula rodona per abordar  una de les problemàtiques que més contribueixen a precaritzar el sector, la manca d'un conveni col·lectiu propi en cultura que reculli i detalli totes les categories professionals i que serveixi de marc per definir les condicions laborals de la contractació pública i privada. Aquest tema s'ha convertit en una demanda històrica per part dels professionals de la gestió cultural al llarg dels trenta anys d'existència de l'associació i amb l'augment dels processos de subcontractació de serveis que licita l'administració pública, el fet que els professionals de la cultura disposin d'un conveni propi o si més no d'un que s'adapti a la realitat professional del sector, s'ha convertit en urgent. Però és possible crear un conveni propi de Gestió Cultural? Quines passes cal seguir i quines possibilitats tenim? És possible millorar les condicions de contractació pública? Quines opcions té l'administració pública per no contribuir a perpetuar la precarització del sector i millorar les condicions laborals dels professionals de la cultura?

Per saber com es construeix aquest procés, qui intervé i en quin estat està actualment, parlem amb diferents professionals que estan vinculats a la contractació pública i a la negociació de millores de l'únic conveni de referència que s'utilitza en les bases licitadores del sector cultural.

  • Moderació a càrrec de Maria Cusó, periodista cultural.
  • Amb Xavier Reboso (UGT), Pep Montes (ACELLEC) i Marc Vilanova (Facto Coop).
Participen
Marc Vilanova
Llicenciat en Sociologia per la Universitat de Barcelona i amb formació especialitzada en finançament públic i contractació pública. Té més de 15 anys d’experiència com a gestor d'organitzacions, direcció, recerca de finançament i assessor per a administracions públiques. És soci de Facto Cooperativa SCCLP, des d’on col·labora i assessora entitats, empreses i administracions en processos de contractació pública i per l'impuls de la Compra Pública Responsable.
Pep Montes
Consultor en polítiques culturals, de joventut, comunicació i gestió d’organitzacions. Llicenciat en Ciències de la Comunicació i Màster en Gestió Cultural. En l’actualitat és gerent de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec). Director de XOU, Projectes i Gestió, una empresa de gestió cultural (1992-2006), gerent de l’Ateneu Barcelonès (2005-2009), director del Consell Nacional de la Cultura i les Arts de Catalunya (2009-2011), va dirigir un postgrau sobre polítiques de joventut a la Universitat de Barcelona (2000-2006), fou membre de la junta directiva de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (2011-2014), i president fundador de l’Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut (2005-2009).
Xavier Reboso
Tècnic superior en Comerç Internacional i Psicòleg de Treball per la UAB. Ha treballat en diferents empreses i multinacionals en àrees com ara telecomunicacions, assegurances o sector aeroportuari. De la mateixa manera, ha desenvolupat diferents projectes laborals en l’àmbit de les arts escèniques i esdeveniments culturals i d’oci. Aquest camí l’ha portat a entrar en el món del Lleure, a través de la Fundació on actualment treballa. Aquest és el punt de partida que l’ha portat a ocupar el lloc de responsable de l’àrea de Cultura per a UGT Catalunya.
Maria Cusó
Periodista cultural i cap de cultura de RAC 1. Té una llarga trajectòria com a moderadora d'esdeveniments, debats i tertúlies sobre temàtiques relacionades amb cultura.
Preguntes Freqüents
Quan rebré l'enllaç per a connectar-me a la formació online?

Les persones inscrites rebran per correu electrònic l'enllaç amb la invitació i les instruccions d'accés abans de l'inici de la sessió. Normalment, s'envia entre 6 i 24 h abans de l'inici de la formació.

Amb quina plataforma s'imparteixen les formacions online?

Les activitats online normalment s'imparteixen de manera virtual a través de la plataforma Google Meet. En cas que no sigui aquesta aplicació, s'especificarà la plataforma a la informació del curs.

Necessito instal·lar-me alguna aplicació per a connectar-me?

En cas que l'aplicació s'imparteixi amb Google Met, no cal instal·lar-te res si et connectes a través de l'ordinador. T'enviarem un enllaç per correu electrònic i només t'hi has de connectar. Només en cas que et connectis a través del mòbil t'hauràs d'instal·lar l'aplicació de Google Meet o GMail prèviament.

Necessito càmera i micròfon per a fer les formacions online?

Per a les formacions online recomanem sempre disposar de càmera i micròfon per a connectar-se a les sessions. Tot i que no és obligatori, és més fàcil per a la persona que imparteix la formació empatitzar i connectar amb les cares que amb una pantalla negra. El micròfon acostuma a estar mutejat i només caldrà que l'obris per a intervenir.

Quin certificat obtindré quan acabi el curs?

En cas que hagis assistit a la totalitat del curs, un cop finalitzat, pots sol·licitar a través de correu electrònic un certificat d'assistència de la formació, on s'especifiquen les dates, el títol de la formació i el número d'hores.


Les persones que no es connectin a la sessió a l'hora i data acordades no podran sol·licitar aquest certificat.

On es fan les formacions presencials?

Habitualment les activitats presencials es realitzen a Barcelona, al CERC (Centre d'Estudis i Recursos Culturals), al carrer Montalegre 7. Si no es realitza en aquest espai s'indicarà a on al cos de la descripció

Quan rebré l'enllaç per fer la formació online?

La informació pràctica de cada formació, inclòs l'enllaç de connexió de les formacions onlines, s'envia el dia abans de l'inici del curs