Formació. Gestió de la informació i el coneixement a l’organització
Com gestionem el coneixement i la informació dins d'una organització i quin rol ha d'ocupar cadascú?
Detall Formació
Data d'inici 02/03/2020 | Inscripció Tancada | Sense places disponibles
Descripció
Totes les organitzacions gestionen coneixement, i la gestió del coneixement a la organització és tan bona com la gestió del coneixement de les persones que en formen part. Es tracta doncs d’adonar-se de com gestionem coneixement, i de crear una cultura on tothom sap per què es útil gestionar coneixement per a nosaltres i per a la nostra organització, i quin rol te sentit que jugui cadascú.

Per impulsar la gestió del coneixement a l’organització proposem començar a treballar en alguns aspectes estratègics, i demostrar resultats per tal de que s’estengui la cultura de gestió del coneixement. També és important veure que segons la dimensió de la organització i el tipus de gestió del coneixement que es necessita per a la seva activitat, els incentius individuals seran diferents. Finalment, hem de tenir clara una estratègia per a fer un ús de la tecnologia intel·ligent, i no pensar que una eina màgica resoldrà els nostres problemes de gestió del coneixement.

Aquest curs està orientat a qualsevol professional que vulgui millorar la gestió del coneixement en la seva organització.

Objectius generals
  • Ser capaços d’impulsar una millora de la gestió del coneixement en l'organtizació, amb pràctiques i hàbits de gestió de coneixement adaptats a les necessitats de la seva organització i de les persones que formen part.
  • Conèixer les eines més senzilles i cost-efectives que ens poden ajudar a gestionar el coneixement a la nostra organització.
Metodologia
  • Aquest taller es basa en l'aproximació "aprendre fent". Anirem introduint conceptes teòrics, per anar-los aplicant sobre la marxa al disseny d’un projecte de millora de gestió del coneixement.
  • Aquest taller requereix que el participant porti el seu ordinador personal o tauleta, per anar experimentant i aplicant els coneixements del taller. No es requereix cap coneixement informàtic previ més enllà del nivell d'usuari comú.
Professors
Sergio Salgado: consultor de comunicació i assessor polític per a diverses organitzacions. Participa en diversos projectes d'activisme i membre de Xnet, plataforma que treballa en àmbits relacionats amb els drets digitals, la democràcia en xarxa, la lluita contra la corrupció i la defensa del Internet i el seu ús per a l'autoorganització i la transformació social. Xnet és el viver on sorgeixen moltes de les pràctiques innovadores que presenta a la seves formacions. Va ser coautor amb Simona Levi de l’obra de teatre "Convertir-se en banquer" i el llibre "Votar i cobrar".

Antonio Blanco-Gracia: consultor d'organització, estratègia i comunicació, amb 20 anys d 'experiència en L’administració local i les xarxes municipalistes internacionals. Investigador i professor associat a EADA Business School. Doctor en economia i empresa per la Universitat Autònoma de Madrid (2015), amb una tesi sobre innovació en la gestió basada en l'anàlisi d 'estructures antropològiques i simbòliques en les organitzacions.
Coneixement
Estructura
1. Presentacions i expectatives del curs
2. Introducció a la teoria de xarxes per a decidir l’estratègia de gestió del coneixement
3. Exercici: definint objectius i estratègia de gestió del coneixement per a la nostra organització
4. Introducció a la teoria de sistemes de gestió de coneixement: cultura, processos i tecnologia.
  • Col·laborar vs. Cooperar. Gestió de coneixement i aprenentatge.
  • De l’equip de treball a la xarxa social. Habilitats organtizatives.
  • Els incentius personals i col·lectius per a la gestió del coneixement.
  • Cóm escollir i adoptar la tecnología que necessitem. Com començar a treballar
5. Exercici: Disseny d’un pla de millora de la gestió del coneixement a la nostra organització
6 La base de la gestió del coneixement col·lectiu: la gestió del coneixement personal
7. Exercici: definint el nostre sistema de gestió seguint el model de Harold Jarche.
  • Mapejar i filtrar: identificació de fonts, selecció d'eines, definició de rutina
  • Donar sentit: selecció d'eines, definició de rutina
  • Compartir: identificació de targets, selecció d'eines, definició de rutina
8. Tècniques per superar resistències personals i col·lectives al canvi
Preguntes Freqüents
Quan rebré l'enllaç per a connectar-me a la formació online?

Les persones inscrites rebran per correu electrònic l'enllaç amb la invitació i les instruccions d'accés abans de l'inici de la sessió. Normalment, s'envia entre 6 i 24 h abans de l'inici de la formació.

Amb quina plataforma s'imparteixen les formacions online?

Les activitats online normalment s'imparteixen de manera virtual a través de la plataforma Google Meet. En cas que no sigui aquesta aplicació, s'especificarà la plataforma a la informació del curs.

Necessito instal·lar-me alguna aplicació per a connectar-me?

En cas que l'aplicació s'imparteixi amb Google Met, no cal instal·lar-te res si et connectes a través de l'ordinador. T'enviarem un enllaç per correu electrònic i només t'hi has de connectar. Només en cas que et connectis a través del mòbil t'hauràs d'instal·lar l'aplicació de Google Meet o GMail prèviament.

Necessito càmera i micròfon per a fer les formacions online?

Per a les formacions online recomanem sempre disposar de càmera i micròfon per a connectar-se a les sessions. Tot i que no és obligatori, és més fàcil per a la persona que imparteix la formació empatitzar i connectar amb les cares que amb una pantalla negra. El micròfon acostuma a estar mutejat i només caldrà que l'obris per a intervenir.

Quin certificat obtindré quan acabi el curs?

En cas que hagis assistit a la totalitat del curs, un cop finalitzat, pots sol·licitar a través de correu electrònic un certificat d'assistència de la formació, on s'especifiquen les dates, el títol de la formació i el número d'hores.


Les persones que no es connectin a la sessió a l'hora i data acordades no podran sol·licitar aquest certificat.

On es fan les formacions presencials?

Habitualment les activitats presencials es realitzen a Barcelona, al CERC (Centre d'Estudis i Recursos Culturals), al carrer Montalegre 7. Si no es realitza en aquest espai s'indicarà a on al cos de la descripció

Quan rebré l'enllaç per fer la formació online?

La informació pràctica de cada formació, inclòs l'enllaç de connexió de les formacions onlines, s'envia el dia abans de l'inici del curs