Formació. Gestió de la informació i el coneixement a l’organització
Com gestionem el coneixement i la informació dins d'una organització i quin rol ha d'ocupar cadascú?
Detall Cursos i tallers
Data d'inici 02/03/2020 | Inscripció Tancada | Sense places disponibles
Descripció
Totes les organitzacions gestionen coneixement, i la gestió del coneixement a la organització és tan bona com la gestió del coneixement de les persones que en formen part. Es tracta doncs d’adonar-se de com gestionem coneixement, i de crear una cultura on tothom sap per què es útil gestionar coneixement per a nosaltres i per a la nostra organització, i quin rol te sentit que jugui cadascú.

Per impulsar la gestió del coneixement a l’organització proposem començar a treballar en alguns aspectes estratègics, i demostrar resultats per tal de que s’estengui la cultura de gestió del coneixement. També és important veure que segons la dimensió de la organització i el tipus de gestió del coneixement que es necessita per a la seva activitat, els incentius individuals seran diferents. Finalment, hem de tenir clara una estratègia per a fer un ús de la tecnologia intel·ligent, i no pensar que una eina màgica resoldrà els nostres problemes de gestió del coneixement.

Aquest curs està orientat a qualsevol professional que vulgui millorar la gestió del coneixement en la seva organització.

Objectius generals
 • Ser capaços d’impulsar una millora de la gestió del coneixement en l'organtizació, amb pràctiques i hàbits de gestió de coneixement adaptats a les necessitats de la seva organització i de les persones que formen part.
 • Conèixer les eines més senzilles i cost-efectives que ens poden ajudar a gestionar el coneixement a la nostra organització.
Metodologia
 • Aquest taller es basa en l'aproximació "aprendre fent". Anirem introduint conceptes teòrics, per anar-los aplicant sobre la marxa al disseny d’un projecte de millora de gestió del coneixement.
 • Aquest taller requereix que el participant porti el seu ordinador personal o tauleta, per anar experimentant i aplicant els coneixements del taller. No es requereix cap coneixement informàtic previ més enllà del nivell d'usuari comú.
Professors
Sergio Salgado: consultor de comunicació i assessor polític per a diverses organitzacions. Participa en diversos projectes d'activisme i membre de Xnet, plataforma que treballa en àmbits relacionats amb els drets digitals, la democràcia en xarxa, la lluita contra la corrupció i la defensa del Internet i el seu ús per a l'autoorganització i la transformació social. Xnet és el viver on sorgeixen moltes de les pràctiques innovadores que presenta a la seves formacions. Va ser coautor amb Simona Levi de l’obra de teatre "Convertir-se en banquer" i el llibre "Votar i cobrar".

Antonio Blanco-Gracia: consultor d'organització, estratègia i comunicació, amb 20 anys d 'experiència en L’administració local i les xarxes municipalistes internacionals. Investigador i professor associat a EADA Business School. Doctor en economia i empresa per la Universitat Autònoma de Madrid (2015), amb una tesi sobre innovació en la gestió basada en l'anàlisi d 'estructures antropològiques i simbòliques en les organitzacions.
Coneixement
Estructura
1. Presentacions i expectatives del curs
2. Introducció a la teoria de xarxes per a decidir l’estratègia de gestió del coneixement
3. Exercici: definint objectius i estratègia de gestió del coneixement per a la nostra organització
4. Introducció a la teoria de sistemes de gestió de coneixement: cultura, processos i tecnologia.
 • Col·laborar vs. Cooperar. Gestió de coneixement i aprenentatge.
 • De l’equip de treball a la xarxa social. Habilitats organtizatives.
 • Els incentius personals i col·lectius per a la gestió del coneixement.
 • Cóm escollir i adoptar la tecnología que necessitem. Com començar a treballar
5. Exercici: Disseny d’un pla de millora de la gestió del coneixement a la nostra organització
6 La base de la gestió del coneixement col·lectiu: la gestió del coneixement personal
7. Exercici: definint el nostre sistema de gestió seguint el model de Harold Jarche.
 • Mapejar i filtrar: identificació de fonts, selecció d'eines, definició de rutina
 • Donar sentit: selecció d'eines, definició de rutina
 • Compartir: identificació de targets, selecció d'eines, definició de rutina
8. Tècniques per superar resistències personals i col·lectives al canvi